Медия без
политическа реклама

СЗО обмисля да затвори офиса си в Москва

Организацията, известна със своята аполитичност, може би ще промени позицията си

10 Май 2022
СЗО заяви, че е документирала 200 атаки срещу здравни заведения в Украйна.

Европейските членове на Световната здравна организация (СЗО) свикаха среща във вторник, за да обсъдят дали организацията трябва да предприеме мерки срещу Русия заради войната в Украйна. Ако се постигне консенсус, този ход може да принуди СЗО, която по принцип не се бърка в политиката на страните, да заеме по-откровена позиция, предаде ''Форбс''.

43-ма членове на 53-членния европейски регион на СЗО, който обхваща Израел, Русия и части от Централна Азия, свикаха срещата, за да обсъдят ''извънредната ситуация в областта на здравеопазването'' в Украйна и близките страни, произтичаща от руската агресия. Групата, която включва всичките 27 страни от ЕС, предложи резолюция, осъждаща инвазията на Русия в Украйна и разкритикува атаките срещу здравни заведения.

Резолюцията също така призовава регионалния директор на СЗО за Европа, д-р Ханс Клюге, да преустанови всички регионални срещи, конференции и семинари в Русия, докато конфликтът не бъде разрешен по мирен път, и да премести големия регионален офис на организацията от Москва.

Русия веднага се противопостави на резолюцията, а представителят на страната в СЗО Андрей Плутницки каза, че организацията трябва да се придържа към работата си, а не да ''политизира'' здравеопазването.

Ханс Клюге заяви, че прякото въздействие на войната е ''ужасяващо'' и предстои да видим дългосрочните последици за здравето на хората. Той посочи, че ''ефектите от този конфликт ще се предадат на следващите поколения''.

Повечето организации на Обединените нации имат специфични функции и действат само в рамките на добре дефинирани параметри. СЗО се стреми да запази строго аполитична роля, за което беше силно критикувана по време на ранните етапи на ковид пандемията, както и при огнищата на Ебола през 2014 г. СЗО работи с Украйна по време на инвазията и заяви, че е документирала 200 атаки срещу здравни заведения, което е в нарушение на международното право. В момента се събират доказателства за военни престъпления.

Ключови думи:

СЗО, Русия, Украйна, война

Още по темата