facebook
twitter

Чужбина

Стотици природозащитници щурмуваха мина за въглища

194
ЕПА/БГНЕС
Полицията задържа десетки екоактивисти, които щурмуваха мината в Гарцвайлер.

Стотици екологични активисти проникнаха в голяма мина в Западна Германия в рамките на няколкодневна протестна акция, предадоха агенциите. Действията им имаха за цел да парализират дейността на мината, която обслужва редица електроцентрали. Още в събота около 500 демонстранти съществено забавиха дейността на местен ТЕЦ в Нойрат, една от най-големите електроцентрали с въглища в Германия. Те се настаниха на железопътните релси и прекъснаха движението на влаковете, които доставят горивото за централата. При сблъсъците с полицията бяха ранени десетки души, като органите на реда успяха да изтласкат еколозите и арестуваха над 100 души.

Освен това в неделя около 8000 демонстранти се събраха в съседното село Кайенберг, което е застрашено от разрушаване заради планове за разширяване на мината в Гарцвайлер, и протестираха в негова защита. Движението против въглищата в Германия набра сила, откакто през 2011 г. бе взето решение за постепенен отказ от ядрената енергия, което увеличи зависимостта на енергетиката от въглищата.

Това е своеобразно продължение на петъчните протести от Аахен, организирани от шведската тийнейджърка Грета Тънберг, която стартира ученическо движение срещу климатичните промени. В петък демонстрантите наброяваха около 20 000 души.

Все още няма коментари

Още

Бивш пазач в концлагер е изправен пред съд за малолетни в Германия

17.10.2019

1968 29
Нападател взе на прицел евреи в Германия

10.10.2019

333
Американски изтребител F-16 се разби в Германия

08.10.2019

2639 22

Влез или се регистрирай за да коментираш

×