Quantcast
Синът на чешкия премиер ще съди баща си | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Синът на чешкия премиер ще съди баща си

1 152
 БГНЕС
Андрей Бабиш

Андрей Бабиш-младши, син на чешкия премиер Андрей Бабиш, казва, че е "решен да повдигне наказателно обвинение срещу баща си", пише чешкото издание Denik, предава БГНЕС.

''Бях жертва на престъпление и баща ми трябва да понесе отговорност за това, което се осмели да ми стори'', каза Бабиш-младши пред чешките медии. Бабиш-младши обвинява баща си, че го е въвлякъл в случай на предполагаема злоупотреба със средства на Европейския съюз само месец преди парламентарните избори в Чехия. Той също така казва, че е бил държан в Крим против волята си, за да му се попречи да даде показания по случая. Премиерът отхвърля обвиненията, наричайки сина си психично болен.

Чешката полиция разпита Бабиш-младши в четвъртък. Тя представи експертно становище, в което се посочва, че той няма проблеми с психичното здраве.

Чешкият премиер е заподозрян в незаконно получаване на 2 милиона евро от фондовете на ЕС за конферентен център, наречен ''Ферма за щъркели''. През юни 2021 г. полицейските инспектори препоръчаха да му бъдат повдигнати наказателни обвинения, но главният прокурор върна случая в полицията за по-нататъшно разследване, така че делото остана отворено. Бабиш продължава да отрича обвиненията.

 

Ключови думи:

Андрей Бабиш, Чехия

Още

Чешкият президент не може да изпълнява задълженията си

19.10.2021

4489
Чешкият премиер Бабиш загуби изборите

09.10.2021

3645
Морска вода в Чехия е лек за всички болести