facebook
twitter

Чужбина

Швеция ще съди Асандж за изнасилване

273
ЕПА/БГНЕС
Наясно съм, че процедурата за екстрадиция във Великобритания е в ход и че Джулиан Асандж може да бъде екстрадиран в САЩ, каза шведският прокурор Ева-Мари Першон.

Шведската прокуратура възобнови делото срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж за изнасилване, съобщиха агенциите. Той беше арестуван миналия месец от британските власти в посолството на Еквадор. "Все още има достатъчно основания да подозираме, че Асандж е извършил изнасилване. По мое мнение има нужда от нов разпит на Асандж", заяви на пресконференция представителка на прокуратурата. Шведската прокуратура предяви обвинения срещу Асандж за изнасилване и за сексуално посегателство след посещението му в Швеция през 2010 г. Седем години по-късно обвинението в сексуално посегателство бе свалено заради изтекла давност и така остана само обвинението в изнасилване, за което Асандж не можеше да бъде преследван, тъй като се намираше в посолството на Еквадор в Лондон. Давността по това обвинение изтича през август догодина.

"Обявеното днес от шведската прокуратура възобновяване на предварителното разследване за изнасилване срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж "ще му даде възможност да се реабилитира", заяви в комюнике главният редактор на "Уикилийкс" Кристин Хранфсон. Асандж иска да приключи с шведското разследване за изнасилване и се страхува само да не бъде екстрадиран в САЩ, заяви шведският му адвокат, като нарече решението на Швеция да възобнови разследването "притеснително". Решението за възобновяване на разследването повдига въпроса дали Асандж ще бъде екстрадиран в САЩ, за да отговаря по обвинения в заговор за проникване в база данни с поверителна информация.

Все още няма коментари

Още

Съд отказа на Асандж отлагане на делото му за екстрадиране в САЩ

21.10.2019

20
2-ма мигранти са арестувани за изнасилване на непълнолетна в София

21.10.2019

2436 17
Цацаров и Гешев обсъждали в САЩ разработката "Русофили"

18.10.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2678 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×