facebook
twitter

Чужбина

Швеция очаква нападения на "самотни вълци"

В Германия хиляди протестираха срещу крайнодесните радикали
942
ЕПА/БГНЕС
Над 35 000 души излязоха по улиците на Дрезден в знак на протест срещу расизма и ксенофобията в Германия.

Швеция е изправена пред повишен риск от нападения на крайнодесни, които биха копирали смъртоносните атаки в американския щат Тексас, Норвегия и Нова Зеландия, съобщи електронното издание Локал. Предупреждението отправи Клас Фриберг, директор на полицейската служба за сигурност САПО. Пред шведската телеграфна агенция Фриберг изтъкна, че по всяка вероятност при подобно нападение в страната екстремистите биха действали сами по подобие на Андерш Брайвик в Норвегия през 2011 г., когато той уби над 70 невинни души. "Проследяването и залавянето на такива нападатели е трудно, защото те не са организирани", призна шефът на САПО. Той уточни, че в момента екстремистките крайнодесни идеи са в подем и извън познатите досега структури, като обхващат все по-широк кръг хора. "Това е голямо предизвикателство за службите за сигурност", призна Клас Фриберг.

Междувременно над 35 000 души излязоха по улиците на Дрезден в знак на протест срещу расизма и ксенофобията. Те издигаха лозунги с надписи "Не на застрашителното залитане вдясно на Германия", писа в."Ди Цайт". Мотото на протеста е #unteilbar ("Неразделни"). То отправи призив към германците да се борят за отворено, свободно и солидарно общество. "Ние няма да допуснем да се противопоставят социална държава на миграция и основните права и свободи да бъдат допълнително ограничавани", обявяват организаторите на протеста. Той се организира само седмица преди изборите на 1 септември в провинциите Саксония и Бранденбург, които са тест за управляващата "голяма коалиция" между християндемократи и социалдемократи в Берлин, които продължават да губят подкрепа.

"Акцията ни е насочена най-вече към онези, които слагат в един кюп и нашите си вътрешни, социални проблеми, и глобалните процеси като миграцията", обяснява Рудаба Бадакши, една от организаторките на протеста. Според нея популистите се опитват с "националистически идеи да противопоставят една част от обществото на друга". Бадакши визира най-вече представителите на крайнодясната "Алтернатива за Германия", която според предварителни проучвания се очаква да получи сериозна подкрепа на изборите в Саксония и Бранденбург и на вота на 27 октомври в Тюрингия.

 УЧАСТИЕ

В шествието участващите бяха призовани да изразят ясно позицията си срещу десния екстремизъм и липсата на солидарност. В протеста се включиха над 400 организации - синдикати, артисти, художници, антифашистки и антирасистки неправителствени организации, включително към инициативата се присъединиха и официални представители на католическата и протестантската църква.

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Германия подозира руското разузнаване за убийство в Берлин

03.12.2019

947 28
Хиляди депортирани бежанци се връщат в Германия

02.12.2019

710
"Кървава сряда" беляза протестите в Ирак

29.11.2019

150 1

Коментари

Миряна Б.

Скандинавия да се пази от нацизиране. Швеците да не се развикват: «Sverige för svenskarna". Пресен е споменът за Брейвик.Не помня какво висше образование беше завършил. Но съм сигурна, че е прелиствал със сексуална наслада топографския анатомичен атлас на нациста д-р Пернкопф от Виена. Любимата му рисунка:  

 

  https://ichef.bbci.co.uk/news/768/cpsprodpb/846D/p...

 

Оставили само мустака на бившия човек, докаран във Виена кой знае от кой концлагер, където е бил убит. Намерени са анатомични доказателства, че понякога лагерниците са били обезглавявани. Пернкопф ангажира кожодери и  професионални художници за наистина благородните цели на медицината - и досега рисунките вършат по-добра работа на хирурзите от съвременните уреди. Но над атласа виси нацисткото проклятие и всички тиражи са били унищожени.Тук-там по някой хирург пази атласа, купен още от дядо му.

Та северните партнъри да не докарат нещата дотам, че да се наложи изработване на нов атлас!

 

НИКОГА ВЕЧЕ!

Миряна Б.

Какво ще кажете за едно протестче срещу расизма и нацизма на Орлов мост? Призовавам към написване и прочитане на слова Туткалчев, Мишосп, Слава за баланс и Сталкер Пустиняк. Да си мръднем задниците и мозъците в името на един най-сетне стабилен мир. Някой да отвори тема на форумците, аз съм збравила как. Довечера ще видя има ли я, няма ли я и ако я има, ще публикувам номера на джиесема си, за да се организираме. 

Миряна Б.

Жена на около 30 години е починала след стрелба тази сутрин около 10 ч. в популярния плажен парк Риберсборг в шведския град Малмьо.

https://www.youtube.com/watch?v=8pZ4uqHTwkY

 

Тревога!  Люди мира, на минуту встаньте! Слушайте, слушайте: гудит со всех сторон - Это раздается в Бухенвальде Колокольный звон, колокольный звон.

Миряна Б.

Мнммм, да. Не сме народ, а племе.

На континента си сме жалко бреме -

Все пак не ни оставят да отмрем.

но сме излишни, вредни и нахални, 

почти като еврейския проблем.

Как нямаме поне един Навални,

макар че той е свръхкрадлив боклук.

За жалост няма я и старата емблема -

Кръстосаните нежно сърп и чук.....

 

wreckage
снимка на wreckage

👍

Влез или се регистрирай за да коментираш

×