facebook
twitter

Чужбина

Шотландски съд отказа да задължи Джонсън да не отлага Брекзит

457
 EПА/БГНЕС
Борис Джонсън

Съд в Шотландия отказа да издаде разпореждане, с което да принуди премиера да спази закон, целящ избягване на Брекзит без сделка, предаде Би Би Си. Парламентът одобри преди месец разпоредба, която предвижда Борис Джонсън да поиска от ЕС удължаване на срока за излизане от Великобритания, ако няма сделка до 19 октомври. Противници на Брекзит поискаха съдът да издаде разпореждане, с което да принуди Джонсън да се съобрази със закона. Съдията обясни, че решението му се основава на заключение на главния правителствен юридически съветник в Шотландия, според което това не е необходимо. Премиерът Борис Джонсън обещава, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври и че няма да иска допълнително отлагане.

Самият Джонсън пък настоява Върховният съд да се произнесе по закона, който го принуждава да изпрати писмо до ЕС и да поиска отлагане на Брекзит, ако няма споразумение до 19 октомври. В телефонен разговор той е предупредил френския президент Еманюел Макрон, че няма да има отлагане на Брекзит. Според Париж в края на седмицата ще бъде направена равносметка, за да се прецени дали е възможно споразумение за Брекзит. Холандският премиер Марк Рюте пък е предупредил Джонсън, че ЕС няма да приеме споразумение, създаващо митническа граница в Ирландия.

Ако бъде принуден да отложи Брекзит, Борис Джонсън ще наложи вето на 7-годишния бюджет на ЕС, твърди британският в. " Дейли телеграф".

Все още няма коментари

Още

И вторият задържан за сбирката на ГЕРБ си отива вкъщи

10.08.2020

2269 13
Апелативният спецсъд пусна под домашен арест ЛиЛана

06.08.2020

3344 11
Съдът пусна Петър Кърджилов на свобода без никаква мярка

02.08.2020

Обновена

4890 47

Влез или се регистрирай за да коментираш