Quantcast
СДС и БСП се сблъскаха в ЕП заради Русия и войната | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

СДС и БСП се сблъскаха в ЕП заради Русия и войната

Александър Йорданов поиска тя да се извини на България, Петър Витанов предупреди за неофашизъм
2 202
 Европейски парламент
Европейският парламент в Страсбург

Избраният с листата на ГЕРБ евродепутат от СДС Александър Йорданов поиска днес пред Европарламента Русия да се извини на България, че я е нападнала през септември 1944 г. и е установила комунистически режим. Дебат за "Изопачаването на европейската история и паметта за Втората световна война" стана повод за български сблъсък в Страсбург. Евродепутатът от БСП Петър Витанов заяви, че изопачаването на историята е насърчение за неофашизма в Европа.

Мнозина от изказалите се европейски депутати атакуваха Русия и нейния президент Владимир Путин, че хвърлят отговорност за началото на войната не само върху Хитлер, но и върху някои западни държави от антихитлеристката коалиция, а също и върху Полша, която е първата жертва на нацистката агресия. Някои предпочитаха да използват израза "Пакт Хитлер-Сталин", а не истинското му име "Пакт Рибентроп-Молотов", за да контрират репликата на Путин, че за разлика от западните ръководители, подписали заедно с фюрера през 1938 г. "Мюнхенското съглашение", Сталин никога не се е срещал с Хитлер. Съветският съюз многократно бе посочен като подпалвач на Втората световна война заедно с нацистка Германия, каквато е позицията на Полша по този въпрос.

Александър Йорданов каза: "Русия дължи извинение не само на Полша и балтийските държави, но и на България. България се противопоставя на руската хибридна война в Европа. Надявам се, че няма да има европейски лидери, които да отидат на 9 май на парада в Москва". Петър Витанов репликира веднага след него, че в подготвената резолюция не се споменава фашизма, и изрази недоволство, че се премълчава "Мюнхенското съглашение". "Това възражда неофашизма, на който трябва да се противопоставим", каза той.

 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Жотева: Протестите удрят по свободата на словото

10.10.2020

Обновена

8722 78
ГЕРБ: Еврорезолюцията е рожба на хайверената левица и на Радан Кънев

09.10.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТКОВА

6977 126
Йончева атакува Борисов и Нинова едновременно

09.10.2020

7489 74

Коментари

Курти влезе

Александър Йорданов - абсолютно нечистоплътна персона.

mull

Винаги съм казвал, че НС си е свършил работата само до нейде.

маодънпин

 

Чети , нечистоплътна персоно , издънка на детеубиец.

 

https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/zapadat-kolenichi-pred-hitler-a-obvinyava-stalin.111980

Влез или се регистрирай за да коментираш