Quantcast
САЩ ще приемат още хиляди бежанци от Афганистан | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

САЩ ще приемат още хиляди бежанци от Афганистан

596
 БГНЕС/ЕПА
Кабул, февруари 2021 г.

Съединените щати ще приемат още хиляди бежанци от Афганистан - хора, чийто живот е застрашен, защото са работили за коалиционните сили през последните 20 години, обяви Държавният департамент във Вашингтон, предаде БНР.

За ожесточени сблъсъци между талибаните и афганистанските военни в ключовия афганистански град Лашкар Гар в южната провинция Хелманд, съобщава Би Би Си и допълва, че са налице опасения, че това може да е първата столица на провинция, която да падне в ръцете на талибаните. Съобщава се, че талибаните са превзели и местна телевизионна станция.  Настъплението им се случва, въпреки постоянните въздушни удари на американските и афганистанските сили.

Провинция Хелманд беше в основата на американското и британското военно присъствие в Афганистан и попадането й в ръцете на талибаните ще е сериозен удар за афганистанското правителство, допълва Би Би Си.

Продължават и опитите на талибаните за превземането на втория по големина град Кандахар. Под обсада е и град Херат.

Пълен контрол на талибаните върху дори една от 34-те провинции в страната ще е тежък психологически удар за правителството в Кабул, посочва и Франс прес. Президентът Ашраф Гани обвини САЩ за нестабилността в страната заради изтеглянето на силите им от там, за което е определен краен срок 31 август.

Междувременно Русия започна от понеделник военни учения в съседни на Афганистан бивши съветски републики. 1500 руски и узбекски военнослужещи участват в крайгранични маневри в Узбекистан, а след 2 дни започва отделно учение в Таджикистан.

 

Още

След разговор с Байдън Макрон реши да върне френския посланик в САЩ

23.09.2021

76
ЕС подкрепи Франция в скандала с подводниците

21.09.2021

982
Талибаните отказаха на момичетата правото на средно образование

20.09.2021

855