Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ ожесточиха търговската война с Китай

Вашингтон обвини компанията "Хуавей" във финансови измами и кражба на технологии

30 Яну. 2019
ЕПА/БГНЕС
Матю Уитакър разговаря с колегите си по време на пресконференцията, на която бе съобщено, че срещу китайския гигант "Хуавей" са повдигнати 23 обвинения за престъпления.

Икономическият конфликт между САЩ и Китай навлезе в нова остра фаза, след като Вашингтон обвини китайския гигант "Хуавей" в няколко престъпления, сред които финансови измами, кражба на технологии и възпрепятстване на правосъдието. 

Освен това Министерството на правосъдието във Вашингтон официално поиска от Канада екстрадирането на финансовия директор на китайския гигант. Мън Ванчжоу, която е и дъщеря на основателя на "Хуавей", бе задържана на 1 декември по искане на САЩ. Вчера тя трябваше да се яви пред съд в Канада. Според обвинението Мън е участвала в заговор за нарушаване на американските санкции срещу Иран, като тайно е извършван бизнес през подразделение на компанията. 

"Хуавей", която е най-голямата в света компания за телекомуникационно оборудване и №2 по продажби на смартфони, отхвърли обвиненията и изразиха разочарование, че не са получили възможност от страна на САЩ да обсъдят обвиненията. По обвинението за кражба на технологии от американската T-Mobile US от китайската компания заявиха, че спорът с T-Mobile е уреден между двете компании през 2017 г. Става дума за роботизирана разработка на T-Mobile, известна като Tappy. Това е устройство, имитиращо движенията на човешки пръсти, благодарение на което се тестват качествата на смартфони.

Външното министерство на Китай изрази "дълбока загриженост" и призова САЩ да отменят заповедта за арест на Мън Ванчжоу и да прекратят "неоснователния натиск" срещу китайски компании.

Обвиненията срещу компанията бяха обявени на мащабна пресконференция, в която участваха и.д.министърът на правосъдието, министрите на търговията и на вътрешната сигурност на САЩ, шефът на ФБР и други високопоставени представители на различни ведомства в САЩ. Матю Уитакър, и.д. министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ, заяви, че китайската компания е извършила 23 престъпления в продължение на 10 години.

Обвиненията срещу китайския гигант бяха отправени дни преди насрочените преговори за избягване на търговска война между САЩ и Китай след налагането на високи вносни мита върху китайския внос и ответните мерки на Пекин. Министърът на търговията Уилбър Рос увери, че случаят е "напълно отделен" от търговските преговори.

 

Ключови думи:

САЩ, Китай, Хуавей