Медия без
политическа реклама

САЩ обвиниха във въздушно пиратство четирима от Беларус

21 Яну. 2022
Delfi.lt

Американски прокурори обвиниха четирима беларуски правителствени служители във въздушно пиратство заради принудителното кацане на самолета на Ryanair миналата година, за да арестуват опозиционния журналист Роман Протасевич, предава Politico. Служителните са излъгали, че на борда на самолета има бомба.

''Обвиняемите нарушиха стандартите за безопасност, като отклониха самолет с цел потискане на инакомислието и свободата на словото'', каза прокурорът Деймиън Уилямс в съобщение за пресата, оповестяващо обвиненията. Санкционираните лица са шефа на "Белаеронавигация" Леонид Чуро, неговият заместник Олег Казючиц и двама служители на специалните служби на Беларус. 

От компанията Ryanair заявиха, че беларуските диспетчери са казали на пилотите, че на борда на самолета със 126 пътници, изпълняващ полет от Атина до Вилнюс, има бомба и са наредили да кацне в Минск. Арестуваният журналист и активист Роман Пратасевич управлява популярния канал на платформата Telegram NEXTA, който помогна за организирането на масовите демонстрации срещу беларуския президент Александър Лукашенко през 2020 г. Арестувана беше и приятелката на Протасевич руската гражданка София Сапега.

През август президентът на САЩ Джо Байдън наложи санкции на Беларус на годишнината от избирането на Лукашенко за шести мандат начело на страната - гласуване, което САЩ и международната общност смята за фалшифицирано. Това убеждение предизвика масови протести в Беларус, които доведоха до засилени репресии от страна на правителството на Лукашенко срещу протестиращи, дисиденти и независими медии. Повече от 35 хил. души бяха арестувани и хвърлени в затвора. Протестите продължиха месеци, като затихнаха едва с настъпването на зимата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата