facebook
twitter

Чужбина

САЩ и Румъния се договориха да засилят отбраната в Черно море

542
 ЕПА/БГНЕС
Румънският президент Клаус Йоханис бе гост на Доналд Тръмп в Белия дом.

САЩ и Румъния сe договориха да засилят отбраната в Източна Европа, включително в Черно море, съобщи Белият дом след разговори между президентите на двете страни. Румънският държавен глава Клаус Йоханис разговаря с американския си колега Доналд Тръмп във Вашингтон. "Заедно нашите страни полагат дългосрочни усилия да модернизираме въоръжените си сили и да изпълним задълженията си за споделяне на тежестта в НАТО. Военните ни застават рамо до рамо, за да защитим свободата, и се надяваме да засилим нашите отбранителни и възпиращи позиции на източния фланг на НАТО, включително в Черно море, което е от стратегическо значение за трансатлантическата сигурност“, се казва в съвместното изявление след срещата. В документа се говори още за енергийната сигурност, като и двете страни се обявяват против "северен поток 2" и други енергийни проекти, които биха засилили енергийната зависимост от Русия, както и срещу рискове за сигурността, свързани с китайски инвестиции в 5G телекомуникационни мрежи.

Военнополитическата обстановка по западните граници на Русия остава напрегната, заяви междувременно руският военен министър Сергей Шойгу. "Обстановката се характеризира с укрепването на военното присъствие на НАТО в Източна Европа, разполагането на противоракетни системи на САЩ в Полша и Румъния, разширяването на военното сътрудничество на Алианса с Финландия и Швеция", подчерта той.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Картонени корони "в чест" на клетвата на Лукашенко

24.09.2020

970 31
САЩ разшириха списъка с антируски санкции

23.09.2020

2187 25
САЩ правят коалиция срещу завършването на "Северен поток" 2

22.09.2020

Обновена

6051 64

Коментари

TheExperience

Ако колониалната ни администрация не беше унизително глупареста, дядо Иван можеше да ни изненада приятно с връщането на Северна Добруджа.

Дагоев

Дядо ти Иван не играе никаква роля тук. Тази "отбранителна линия" има друго име. Милитаризация.

Mrx

Дядо ти Иван не играе никаква роля тук. Тази "отбранителна линия" има друго име. Милитаризация.

 

 Разбира се.  Дончо Тромпета гледа да намереи баламурници да купуват оръжие. На времето, като разполагаха ракетните установки, лъжеха, че са срещу Иран. Като инцинираха Майдана, и принудиха Путин да си вземе Крим, сега вече откритпо говорят за опсаност от Русия. И румънските и нашите баламурници с гоптови да хванат ибриците и да подливат задниците американски. Да му мислят обикновенните хора, които плащат цялата тази бутафория. 

Влез или се регистрирай за да коментираш