Медия без
политическа реклама

Русия и Беларус започнаха военното учение „Съюзна решимост“

10 Февр. 2022
БГНЕС

Русия и Беларус започнаха 10-дневни мащабни военни учения в Беларус в четвъртък, предаде "Дойче Веле". Маневрите на "Съюзна решимост 2022" идват на фона на нарастващото напрежение заради натрупването на руски войски близо до границата с Украйна.

НАТО определи ученията като потвърждение за съюза между Москва и Минск и като най-голямото разгръщане на руски сили в Беларус след Студената война. Според министерството на отбраната на Русия ученията ще се провеждат на пет военни учебни полигона в продължение на 10 дни, предимно в западната и югозападната част Беларус, близо до границите на страната с Полша и Украйна.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че около 30 000 души участват в маневрите.

На територията на Беларус бяха разположени два дивизиона зенитно-ракетни системи С-400 "Триумф" и занитен ракетно-оръдеен дивизион "Панцир С". В маневрите са задействани многоцелеви изтребители от четвърто поколение Су-35 и щурмови самолети Су-25СМ, предава БНР.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза в изявление, че "натрупването на сили по границата е психологически натиск от нашите съседи". Министърът на отбраната на страната Алексей Резников съобщи, че Украйна също започва военни учения в отговор на Москва, които започват днес и ще продължат до 20 февруари. Украйна не е съобщила броя на военните и оръжията, които ще участват.

Великобритания нареди още 1000 души да бъдат "подготвени, за да подкрепят хуманитарна реакция в Украйна, ако е необходимо", съобщиха от кабинета на премиера Борис Джонсън. Междувременно страната удвои разполагането на войските си в Естония от 900 на 1750. Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън одобри разполагането на допълнителни сили в Източна Европа. Според плана САЩ ще изпратят около 2000 войници в Полша и Германия, а 1000 ще се преместят от Германия в Румъния.

Москва и Минск отричат, че ученията биха могли да послужат като прикритие за нахлуване в съседна Украйна. Кремъл заяви, че няма намерение да установява постоянна дислокация в Беларус, а руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че ученията се провеждат в името на "военната сигурност на двете страни и борбата с тероризма".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата