facebook
twitter

Чужбина

Румъния се запъти към предсрочни избори

Лявото правителство падна след вот на недоверие заради обвинения в корупция
341
 ЕПА/БГНЕС
Виорика Дънчила

Румънското социалдемократическо правителство на Виорика Дънчила падна при вот на недоверие в парламента в четвъртък, предадоха световните агенции. Той беше поискан от опозицията за подкопаването на върховенството на закона и на авторитета на държавните институции. Правителството загуби парламентарното си мнозинство още през август, след като по-малкият партньор в управляващата коалиция - Алиансът на либералите и демократите, напусна коалицията заради политически различия. Националната либерална партия, най-голямата опозиционна група, внесе предложението за вот във вторник, когато лидерите ѝ заявиха, че са осигурили подкрепата на 237 депутати в двете камари, с четирима повече от необходимото мнозинството.

Опозицията обвинява правителството на Социалдемократическата партия, че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции, като назначава неспособни и корумпирани партийни членове. Социалдемократите са на власт от изборите през декември 2016 г. Очаква се в началото на следващата седмица президентът на страната Клаус Йоханис да свика за разговори за сформиране на коалиция парламентарно представените партии. Президентът трябва да посочи кандидат-премиер, който до 10 дни да представи в парламента предложение за министри и правителствена програма. Той ще има 60 дни, за да сформира правителство. Ако не успее, може да има втора номинация. Ако и вторият кандидат-премиер се провали в съставянето на правителство, парламентът трябва да бъде разпуснат и да се проведат предсрочни избори.

Въпреки своята непопулярност, Дънчила е решена да продължи с кампанията си за президентските избори през ноември, на които се кандидатира. Тя ще бъде временен премиер до сформирането на ново правителство.

ПРИЗИВ

Някои политици вече призоваха президента да се съгласи с график, който ще позволи предсрочни избори. "След три години на хаос, некомпетентност и безотговорност днес социалдемократите изгубиха властта", каза Дан Барна, лидер на съюз "Спасете Румъния". "Сега призовавам президента и отговорните румънски политически партии да се съгласят с конституционен път към разпускане на парламента и предсрочни избори", посочи Барна.Свалянето на правителството идва в навечерието на президентските избори през ноември, в които президентът Клаус Йоханис, който подкрепи вота, се кандидатира повторно.

Все още няма коментари

Още

Румънските магистрати спират работа, недоволни от пенсионна реформа

22.01.2020

554 1
Социалистите поискаха вот с 40 страници аргументи

20.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

346 3
Йордан Цонев вижда падане на кабинета

16.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4972 22

Влез или се регистрирай за да коментираш

×