Медия без
политическа реклама

РС Македония сама си наложила вето за влизане в ЕС

Никой отвън не ни блокира, защото отвътре се блокираме, каза премиерът Ковачевски

22 Юни 2023
Димитър Ковачевски
Димитър Ковачевски

В момента ветото е наше - вътрешно. В момента сами се блокираме по пътя на евроинтеграцията, каза македонският премиер Димитър Ковачевски, цитиран от БГНЕС.

"Ако досега имаше блокада на Македония отвън, сега за първи път тя е отвътре. Аз съм убеден, че от 120 депутати в парламента огромното мнозинство от тях са за еворинтеграцията на страната, независимо от честата промяна в позицията на ВМРО-ДПМНЕ“, подчерта Ковачевски и изрази убеждението, че "този процес няма да спре".„Сроковете са много ясно разписани от закона. Предложенията /за промени в Конституцията - бел.ред. / ще бъдат предоставени на правителството от страна на Министерството на правосъдието. В момента то се намира при експертите. След това ще бъде изпратено в Народното събрание, в Конституционната комисия, която се ръководи от председателя на парламента“, каза Ковачевски.

Той уточни, че след това, съгласно законовите разпоредби и политическата воля, ще бъде организирано приемането на поправките (за вписване на българите) в Конституцията.

„Това трябва да стане, защото това е по-добре за Македония. Тя не трябва да бъде блокирана отвътре.

За да бъдат приети конституционните промени при гласуването те трябва да бъдат подкрепени от минимум 80 народни представители. Промяната на Конституцията е едно от условията за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

РС Македония, вето

Още по темата