Quantcast

Медия без
политическа реклама

Републиканците блокираха разследването на щурма на Капитолия

29 Май 2021
EPA/BGNES
Наблюдатели смятат, че републиканските висши партийни фигури не искат да ядосат бившия президент и неговия легион от поддръжници.

Републиканците в Сената блокираха създаването на специална комисия, която да проучи смъртоносната атака на Капитолия от 6 януари, предаде в. ''Гардиън''. С това се сринаха и надеждите за създаване на двупартиен панел, който да разследва защо държавните служители и полицията не са успели да спрат атаката срещу Капитолия въпреки широката подкрепа, която идеята получи в началото.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър остро разкритикува републиканските си колеги за блокирането на двупартийна комисия, като ги нарече ''срам за Републиканската партия'' и ги обвини, че се опитват да ''заметат ужасите от нападението на Капитолия под килима, защото се страхуват от Доналд Тръмп''. Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че комисиите на Камарата, които са под демократично ръководство, ще продължат да разследват нападението и ще намерят истината.

Наблюдатели смятат, че републиканските висши партийни фигури не искат да ядосат бившия президент и неговия легион от поддръжници. Освен това те вероятно се страхуват какво може да разкрие комисията по отношение на връзките между някои от бунтовниците и републиканските депутати.

Въпреки че законопроектът за комисията беше приет в Камарата по-рано този месец и от републиканците, те сметнаха, че в крайна сметка това може да бъде използвано срещу тях политически. Лидерът на Републиканската партия в Сената Мич Макконъл, който подкрепи идеята в началото, решително се противопостави през последните дни. Той заяви, че вярва, че разследването на комисията ще бъде пристрастно, въпреки равномерното разпределение на демократи и републиканци. Макконъл, който веднъж заяви, че Тръмп е отговорен за провокирането на атаката срещу Капитолия, рязко смени тона, като каза, че със създаването на комисията целта на демократите е да ''водят съдебни дела срещу бившия президент''.

Демократите и републиканците отправиха призив за създаване на двупартийна комисия, която да разследва защо държавните служители и полицията не са успели да спрат атаката срещу Капитолия в САЩ през януари, предаде в. Гардиън''.

 

Още по темата