Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин пази в тайна дали ще се кандидатира за нов мандат

14 Окт. 2021
БГНЕС
Руският президент Владимир Путин на пленарна сесия по време на международния форум REW 2021 в Москва.

Руският президент Владимир Путин заяви, че разговорите за евентуален негов наследник "дестабилизират" политическата система на страната и че все още не е направил никакви планове за бъдещето си. В интервю за CNBC, цитирано от БГНЕС, 69-годишният Путин отказа да каже дали планира да остане в Кремъл след 2024 г., когато изтича настоящият му пореден президентски мандат.

"Говоренето за това дестабилизира ситуацията", каза той пред американския телевизионен канал в интервюто, излъчено през нощта. "Ситуацията трябва да бъде безопасна и стабилна, за да могат силовите и държавните структури да работят уверено и да гледат спокойно към бъдещето", добави Путин.

Макар да отбеляза, че законно би могъл да се кандидатира отново за президент, Путин, който е бил на власт като президент или министър-председател повече от две десетилетия, заяви, че все още не е взел решение. "Предпочитам да не отговарям на тези въпроси", каза той. "Има много време до следващите избори".

Миналата година руските власти приеха конституционни поправки, които позволяват на Путин да остане на власт до 2036 г. и оттогава предприеха исторически репресии срещу опозицията и независимите медии, коментира АФП. Опозицията разкритикува конституционното законодателство, като заяви, че Путин планира да стане "пожизнен президент". Но някои политолози не изключват, че Путин може да се готви да се оттегли в близко бъдеще, и посочват множащите се признаци на боричкане сред елита.

Още по темата