Quantcast
Правителството на Румъния оцеля със служебна победа | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Правителството на Румъния оцеля със служебна победа

Вотът на недоверие се провали заради липса на кворум
543
 ЕПА/БГНЕС
Лудовик Орбан

Правителството на Румъния преодоля опита на опозиционната Социалдемократическа партия да го свали от власт чрез вот на недоверие в парламента, предаде БНР, като се позова на Ройтерс.

Дебатите и вотът трябваше да се състоят в Камарата на депутатите и Сената, но на заседанието се явиха едва 226 депутати и сенатори - със 7 по-малко от изискваните за кворум.

Социалдемократът Марчел Чолаку заяви, че няма да прави опити да пренасрочи вота и че партията му ще изключи всички свои депутати, които не се явиха на днешното парламентарно заседание.

От своя страна, премиерът Лудовик Орбан заяви, че провалът на опозицията е от полза за Румъния предвид краткосрочните предизвикателства пред страната.

Едно от тези предизвикателства е епидемията от Covid-19. През този месец в Румъния бяха регистрирани средно на ден над 1000 заразени.

Мотивите на социалдемократите за проваления вот на недоверие бяха, че правителството е изпуснало заразата от контрол.

Опозиционната партия твърди също, че либералите са „ограбили държавния бюджет под прикритието на пандемията“, както и че „стандартът на живот на румънците е рухнал“ и „управляващите са изгубили доверието на населението“. Искането за вот не недоверие бе подписано от 205 народни представители. За да бъде свалено правителството от власт, предложението трябваше да бъде подкрепено от 233 депутати.

Правителството оспори искането за вота в Конституционния съд, с аргумента, че парламентаристите не могат да внасят вот на недоверие по време на парламентарна ваканция. Съдът трябва да се произнесе след 1 септември, но това ще е формалност.

Анализатори твърдят, че ходът на социалдемократите целеше да подобри имиджа на партията преди предстоящите местни и парламентарни избори. Те паднаха от власт миналата година, но останаха най-голямата парламентарно представена партия.

Все още няма коментари

Още

Три държави в Европа отчетоха рекорди по заразени с коронавирус

26.10.2020

Обновена

3451 8
САЩ и Румъния сключват ядрен договор за 8 млрд. долара

09.10.2020

4199 34
Починал кмет бе преизбран триумфално в Румъния

28.09.2020

1282 7

Влез или се регистрирай за да коментираш