facebook
twitter

Чужбина

Помпео агитира Централна Европа срещу китайската 5G мрежа

Американският държавен секретар предуреждава и за заплахи от Русия и Иран
1 079
 ЕПА/БГНЕС
Пред паметника "Благодаря ти, Америка" в Пилзен американският държавен секретар Майк Помпео предупреди чехите да бъдат нащрек срещу заплахите от Китай, Русия и Иран.

Американският държавен секретар Майк Помпео е в Прага, откъдето започна вчера петдневно посещение в Централна Европа с главна цел да попречи на Китай в изграждането на 5G мрежа, съобщи световните агенции. Днес ще се срещне с чешки и американски технологични компании относно 5G мрежата, след което ще разговаря с премиера Андрей Бабиш. В програмата е включено посещение на парламента и кратка среща с президента Милош Земан, който изразява симпатии към Китай.

После Помпео ще отпътува за Словения, Австрия и Полша, която с нетърпение чака да посрещне напускащите Германия американски войници, които да я пазят от историческия ѝ противник Русия.

Държавният секретар ще препоръча на четирите държави да избягват включването в изграждането на 5G мрежа на китайския комуникационен гигант „Хуауей”, който Вашингтон разглежда като заплаха, както и да се намали енергийната зависимост на Европа от Русия. Утре Помпео ще подпише в Словения двустранно споразумение за сигурността на 5G комуникацията.

По време на визитата си в Австрия ще разговаря с канцлера Себастиан Курц относно двустранните търговски отношения и участието на Австрия в мироопазващи мисии по целия свят.

Последната точка от посещението на американския държавен секретар е Полша, където ще бъде обсъдено предислоцирането на част от намиращите се в Германия американски войски.

Неотдавна Пентагонът обяви, че САЩ ще приберат 6400 военнослужещи от Германия, от които 5600 ще бъдат предислоцирани на териториите на други съюзници от НАТО. Администрацията на Доналд Тръмп има тесни връзки с полския президент Анджей Дуда, който получи покана да посети Белия дом дни преди да бъде преизбран за президент през юни. Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че САЩ ще разположат поне 1000 военни в Полша.

Вчера Помпео отдаде почит на американските войници, освободили западна Чехословакия през 1945 г., и изтъкна ценностите, споделяни от американци и чехи. Пред монумента "Благодаря ти, Америка" в град Пилзен той призова за постоянна бдителност за опазване на демократичния напредък, постигнат след Втората световна война и отново след разпадането на Съветския съюз.
"Струва си да си спомним, дори когато празнуваме, че тъй като авторитаризмът е все още жив в Пекин, Москва и Техеран, остава да се свърши още работа", заяви Помпео в кратко слово пред паметника.

Ключови думи:

помпео, Чехия, Китай, Русия
13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ забраняват TikTok и WeChat

19.09.2020

Обновена

1816 18
Трудовите лагери за уйгурите създават все повече проблеми на Китай

18.09.2020

719 4
"Мулан" оживява и влиза в политически разпри

Коментари

cymen

Уфф, добре че няма авторитаризъм в Саудитска Арабия. Това дето разчленяват хора в посолствата е демокрация. В интерес на истината Иран е всичко друго, но не и авторитаризъм.

Stern

Все пак им дава право на избор - бърза и евтина 5G от Хуавей или да чакат години за скъпа щатска такава.

Интервал

Ако петжи мрежата е изградена от США, заплахи нЕма да има. Те никого не шпионират и изнудват, особено ойроатлантическите си партньори 😁

cymen

САЩ нямат технологиите. Единственият им шанс е да откраднат от Китай или да чакат "Ериксон" да наваксат и после да ги купят със зелена шума. И без това 5G-то е необходима на властите, а не на хората.

марк

 

 

 

 

                                Иййй ''Благодаря ти Америка'' пък ''Благодаря ти Конев'' го събориха .

Бонжуар

Майки е на прощална обиколка в защита на пазарната икономика... 

Следва депресия и отвръзване на канонерките. 

Фарисейщина и бездънна лакомия. 

аиг3

Къде са разните дърти и много умни да ни обяснят как чрез 5г лошите американци искат да ни изпичат мозъците и са вкарали ковида. Пък то водещи в технологията и налагащи я по света са Китай. САЩ дори нямат собствен производител на оборудването, та трябва да разчитат на две скандинавски фирми. Пък този избор вместо Хуауей ще забави въвеждането на технологията с нам колко години.

 

Boris65

Сорос доказа че 5 G ни унищожава мозъка. 

Boris65

Пак ще атакуваме историческия си противник Русия! Ех как ми се иска да ги напердаша пак под Курск и Сталинград!  Поне една малка част от Сибир да усвоим с поляците, немците, румьнците, прибалтийците. 

Boris65

САЩ са на светлиннт години от 5 G...    

н16
снимка на н16

САЩ ще се свият до нивото на регионална държава, и там ще се правят само сандвичи в Макдоналдс. Ще има повече от 30 пола, както и много чернокожи във властта и полицията. Националния им флаг ще е тоя на дъгата. 

Zmeja

Тоя на дъгата, но със звездички. Видях един подобен с европейското съзвездие.

nebenebe

С тоя т.н. паметник са загрозили хубавата сграда.

Влез или се регистрирай за да коментираш