Медия без
политическа реклама

Полицията в Германия отново осуети опит за преврат

Крайнодесни екстремисти планирали да прекъснат тока и да завземат властта

23 Февр. 2023
От претърсените жилища са иззети много вещи
DW
От претърсените жилища са иззети много вещи

Германската полиция нахлу в шест апартамента и три къщи в провинция Бавария, принадлежащи на лица, заподозрени в заговор за преврат. Според разследващите, членове на крайнодясно екстремистко движение са планирали да предизвикат масови прекъсвания на електрозахранването, след което да бъде сменена властта, съобщи ДПА. 

Среднощната акция, в която са участвали 70 полицейски служители, е част от разследване срещу шестима заподозрени, свързани с т.нар. Движение "Райхсбюргер" (Граждани на Райха), което не признава настоящото германско правителство.

"От 2020 г. те са подготвяли планирано прекъсване на електрозахранването в голяма част от Германия, чрез саботаж на електрически стълбове. Целта е била да се позволи на други групи да завземат властта в Германия чрез политически преврат", се казва в изявление на мюнхенската прокуратура.

Заподозрените са обвинени в организирането и членството в терористична групировка.

В края на 2022 г. в Германия отново имаше антитерористична акция, след която бе обявено, че е пресечен мащабен опит за държавен преврат:
 

Опит за държавен преврат е бил предотвратен в Германия. Тази сутрин специални полицейски сили са нахлули в жилищата на заподозрени лица, като са извършили претърсвания и са арестували 25 души, съобщи  "Тагесшау" на ARD, цитиран от БГНЕС.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата