Quantcast
В Германия беше пресечен опит за държавен преврат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

В Германия беше пресечен опит за държавен преврат

25-има десни екстремисти са арестувани, а съмненията са, че са осъществявани контакти с Русия
Обновена
17 001
 ЕПА/БГНЕС
Сградата на Бундестага в Берлин

Опит за държавен преврат е бил предотвратен в Германия. Тази сутрин специални полицейски сили са нахлули в жилищата на заподозрени лица, като са извършили претърсвания и са арестували 25 души, съобщи  "Тагесшау" на ARD, цитиран от БГНЕС. Повечето са добре поставени в обществения живот в Германия и са се определяли като райхсбюргери (граждани на империята), които не признават демократичните институции. Според службите 21 000 души в Германия се смятат за райхсбюргери, нерядко отказват да плащат данъци и глоби на републиката. Издават си незаконни докумети за самоличност.  

Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на около 50 мъже и жени, че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Федерална република Германия и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г. Акцията е започнала тази сутрин в 6 ч. с обиски в над 137 обекта в няколко германски федерални провинции, в Австрия и Италия, съобщава "Билд". В Австрия и Италия има двама арестувани. В Австрия е 63-годишен австрийски гражданин с германски произход, който има салон за самолечение с молитви и езотерика. Разследването е започнало през август, а заговорът е започнал миналия ноември. В акцията днес са участвали 3000 полицаи и служители в специалните части. Министърът на правосъдието Марко Бушман написа в Туитър, че е "планирано въоръжено нападение на конституционните органи на властта".

Сред плановете на групата съзаклятници, между които и бивш депутат от "Алтернатива за Германия", която е била съставена от десни екстремисти, са били атака на сградата на Райхстага (Бундестага), създаване на условия, които да провокират гражданска война, атака на електроцентрали и сваляне на федералното правителство. Дори са били определени хората, които да заемат ключови министерски постове в революционното правителство. В плановете на заговорниците са влизали и убийства. Обсъждани били и преговори с чужди правителства, без да се посочват към момента публично. Според прокуратурата  идеите на заговорниците са се основавали и на т.нар. QAnon теория на конспирацията, която е широко разпространена сред привържениците на Тръмп в САЩ.  

Но подозренията са, че една от арестуваните - руска гражданка Виталия Б., е била посредник в преговорите между лидера на групата и представители на руската държава. За момента обаче няма доказателства, че руски официални лица са подкрепяли заговора. Във военното крило на организацията участват 14 резервисти и действащ военен. Според прокуратурата лидер е 71-годишният принц Хайнрих XIII Ройс цу Кьостриц, потомък на фамилия, владяла княжество през XIX век. Главата на благородническия род, Хайнрих ХIV, обясни, че принцът се е отрекъл от фамилията още преди 14 години. "Объркан старец" и поклонник на "конспиративни заблуди" — така родът Ройс описа Хайнрих XIII.

"Не може и дума да става за каквото и да е участие на Русия в предполагаемия заговор за държавен преврат в Германия". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

„Изглежда, че това е вътрешен проблем на Германия и самите те констатират, че и дума не може да става за каквото и да е вмешателство от страна на Русия”, каза Песков. 

Според следствените органи в Германия днешната операция срещу групата е безпрецедентна.

Още

Германия, Нидерландия и Белгия разбиха група, взривила 50 банкомата

02.02.2023

1991
Германия се престраши да прати танкове в Украйна

25.01.2023

Обновена

2552
Германия трябва да се засрами