Медия без
политическа реклама

Полиция погна опозицията в Русия

Поне в 40 града органите на реда обискират, конфискуват техника и разпитват привърженици на Навални

13 Септ. 2019
Руските власти обискираха щабовете на опозиционера Алексей Навални из цяла Русия.
Ютюб/Алексей Навални
Руските власти обискираха щабовете на опозиционера Алексей Навални из цяла Русия.

Руската полиция извърши из цяла Русия най-малко 150 обиска в жилища и офиси на привърженици на критика на Кремъл Алексей Навални, съобщи в социалните мрежи Леонид Волков, привърженик на опозиционния лидер, цитиран от световните агенции. Според Волков обиските са в 41 града, от Владивосток на Тихия океан до югозападния Краснодар. В операцията са участвали не по-малко от хиляди служители от правоохранителните органи. Сред претърсените е и жилището на привърженик на Навални, класирал се на второ място на кметските избори в Новосибирск в неделя, каза Волков.

Навсякъде схемата била една и съща. Обискиращите изземвали всичката намерена техника, след което откарвали обискираните за разпит. ТАСС цитира изявление пред журналисти на ръководителя на правозащитната организация "Агора" Павел Чиков, според когото операцията на служители от следствения комитет е по разпореждане от 4 септември на московски съд. Според Чиков, чиято организация оказва юридическа помощ на обискираните, засега е известно, че следствени действия се извършват в градовете Балаково, Белгород, Владивосток, Воронеж, Екатеринбург, Ижевск, Иркутск, Казан, Кемерово, Краснодар, Красноярск, Курган, Липецк, Мурманск, Нижни Новгород, Новосибирск, Пенза, Перм, Омск, Оренбург, Санкт Петербург, Саратов, Ставропол, Тамбов, Томск, Тюмен, Хабаровск, Чебоксари, Челябинск. Шефът на "Агора" добави, че обиски се извършват не само в щабовете на Навални и на активисти от неговата Фондация за борба с корупцията, но и на активисти от Движението за защита на избирателните права "Голос". 

Тази кампания срещу опозиционни дейци става няколко дни, след като пропрезидентската партия "Единна Русия" изгуби една трета от местата си в градския парламент в Москва. На местните избори в неделя партията претърпя загуби и в други населени места, но запази доминиращата си позиция в страната. Преди вота Навални призова съмишлениците си да "гласуват умно", в опит да бъдат намалени шансовете на кандидатите, издигнати от Кремъл. Тази стратегия донесе известен успех, най-вече в Москва. 

Преди дни властите започнаха разследване на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални, обвинявайки групата за пране на пари. Блокирани са банковите сметки, съобщи "Свободна Европа".

КРИТИКА

Руският рапизпълнител Тимати получи над един милион отбелязвания „не харесвам“ за новата си песен "Москва", в която хвали руските власти, кмета на Москва Собянин и критикува протестиращите. Така той постави рекорд за най-нехаресвания клип в историята на YouTube в Русия и го свали само два дни след премиерата. Тимати обясни, че не е имал намерение да обиди никого, след което защити песента си и отново похвали московската управа. „Не се срамувам, не съм платен, не си спасявам бизнеса така“, отговори той на критиките. След това Тимати обвини протестиращите в Москва, че получават пари от „кукловоди“, които плащат за безредиците, с което повтори тезата на руските държавни телевизии.

 

 

150 обиска са провели руските полицаи из цялата страна

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата