Медия без
политическа реклама

Парадоксално ООН избра С.Арабия да отговаря за жените

Правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" заяви, че това е шок

28 Март 2024
Посланикът на Саудитска Арабия в ООН Ал-Уасел ще е председател на Комисия по статута на жените
Посланикът на Саудитска Арабия в ООН Ал-Уасел ще е председател на Комисия по статута на жените

ООН избра Саудитска Арабия за председател на своята Комисия по статута на жените (КСЖ), след като страните членки в КСЖ единодушно избраха саудитския посланик в ООН Абдулазис бин Мохамед Ал-Уасел за председател на следващата сесия на Комисията. Мандатът на Ал-Уасел е едногодишен.

Саудитска Арабия нееднократно е обвинявана, че потъпква правата на жените. Саудитското кралство е абсолютна монархия, в която кралското семейство управлява при ултраконсервативно тълкуване на исляма. Страната се класира на 132-ро място от 146 страни в доклада на Световния икономически форум за 2023 г. за равенството на половете.

Затова правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ обяви, че е шокирана от избора. „Това е шок за нас, макар и да не е изненада“, заяви Натали Венгер, представителка на  „Амнести интернешънъл Швейцария“.

Според нея Рияд харчи големи средства за имиджова кампания, за да се представи като модерна държава, „но тези действия са лишени от съдържание“. Тя посочи, че в кралството правата на жените постоянно се нарушават. 

Страните, които са председатели на комисиите на ООН, трябва да дават пример, заяви Венгер. „Затова смятаме това председателство за трагедия“, допълни тя.

По време на заседанието на комисията настоящият ѝ председател от Филипините представи саудитския посланик като единствен кандидат. „Да приема ли, че комисията иска да избере единодушно негово превъзходителство Абдулазис Алуасил от Саудитска Арабия за председател на 69-та сесия на комисията?“, попита той представителите на 45-те страни членки. „Не чувам възражения, затова е решено“, заключи той, след което последваха  кратки аплодисменти.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Саудитска Арабия

Още по темата