Quantcast

Медия без
политическа реклама

Папата прие на аудиенция Зеленски

Италия залага на победата на Украйна, заяви италианският премиер Джорджа Мелони

13 Май 2023

Папа Франциск прие на аудиенция президента на Украйна Володимир Зеленски. На срещата са били обсъдени хуманитарната и политическата ситуация в Украйна, съобщават акредитираните в пресслужбата журналисти. "Папата потвърди своите постоянни молитви, за което свидетелстват многобройните му публични призиви и постоянни призиви към Господа за мир от февруари миналата година“, е цитиран в съобщението Светия престол. Отбелязва се, че страните "се съгласиха за необходимостта от продължаване на хуманитарните усилия за подкрепа на населението".

Двете страни са си разменили и подаръци. Папата е подарил на Зеленски скулптура с клонка на мира, а Зеленски е подарил изображение на Божията майка, направено върху пластината на бронежилетка. Зеленски се среща за пръв път с папата от февруари, 2020 г., когато бяха обсъждани вариантите за мирно решаване на конфликта в Донбас, припомнят информационните агенции.

По-рано през деня Зеленски се срещна и с италианския премиер Джоржда Мелони. Италия залага на победата на Украйна във войната срещу руската инвазия, заяви Мелони на съвместна пресконференция със Зеленски. "Мирът ще настъпи само ако и когато Русия прекрати военните действия", заяви Мелони в края на срещата си със Зеленски."Подкрепяме дипломатическо решение на конфликта. Подкрепяме мирната формула от 10 точки на президента Зеленски. И признаваме легитимните стремежи към Европа на Украйна, която е аванпост за сигурност на целия европейски континент“, допълни премиерът на Италия. Мелони заяви, че Италия ще продължи да оказва военна подкрепа на Киев. Зеленски се срещна и с президента Серджо Матарела.

РАЗКАЗ

Владимир Зеленски коментира и лично срещата си с папа Франциск във Ватикана. Първо украинският президент каза, че е благодарен на понтифика „за неговото лично внимание към трагедията на милиони украинци“ и призова да се положат всички усилия за връщането в родината им на „десетки хиляди депортирани деца“. "Освен това той поиска да се осъдят руските престъпления в Украйна", написа Зеленски в канала си в Telegram. "Защото не може да има равенство между жертвата и агресора". BBC припомня, че през април, по време на великденските служби, официалният представител на украинското външно министерство изрази съжаление за решението на Ватикана да покани момчета от Украйна и Русия да участват в шествието.

По време на традиционното шествие преди Великден двама тийнейджъри се помолиха заедно: украинец, получил убежище в Италия след превземането на Мариупол, и руснак, чийто брат загина във войната в Украйна, а баща му и дядо му изчезнаха. Тогава украинското външно министерство даде да се разбере, че Украйна се е опитала да убеди Ватикана да се откаже от подобен жест, но гласът им не е бил чут.

 

Още по темата