Медия без
политическа реклама

Орбан: Германия вече не мирише така

21 Юни 2024Обновена
Преди 2 дни Орбан беше на мача на Германия и Унгария на Европейското първенство
EPA/BGNES
Преди 2 дни Орбан беше на мача на Германия и Унгария на Европейското първенство

„Германия вече не мирише и не изглежда по същия начин". Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан преди посещението си в Германия. Той добави, че вследствие на миграцията Германия се е превърнала в "пъстър, мултикултурен свят", предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

По-късно на днес Орбан ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц. В седмичното си интервю по унгарското държавно радио Орбан заяви, че лицето на Германия се е променило до неузнаваемост в сравнение с преди 10 години.

"Стотици хиляди мигранти са получили гражданство по бързата процедура. Ако сравня тази Германия с Германия отпреди 10 години, тя дори не изглежда по същия начин. Тя вече не мирише по същия начин", каза унгарският лидер.

„Германия вече не е пример за ред и трудолюбие, както беше някога. Това е един пъстър, променен мултикултурен свят, в който мигрантите, които идват, вече не са гости в тази страна", подчерта той.

Миналата година в Германия са постъпили 334 000 молби за убежище - повече от всяка друга страна от ЕС. През 2023 г. молбите за убежище в целия 27-местен блок ще достигнат 7-годишен връх.

През последните 2 години Германия е приела близо един милион бежанци, много от които бягат от конфликти, преследване или бедност.

Унгария поема ротационното председателството на Съвета на ЕС на 1 юли. В същото интервю Орбан обясни известните си антилиберални и антимигрантски тези. 

Той заяви, че „все по-левичарската“ коалиция на консерватори, социалдемократи и либерали, които имат мнозинство в Европейския парламент, вече е постигнала съгласие, съобщиха ДПА и БТА.

По време на неофициалната среща в понеделник на лидерите на ЕС в Брюксел не беше постигнато споразумение за попълването на водещите позиции в ЕС след състоялите се в началото на месеца избори за Европейски парламент.

„Това обаче беше свирен мач. В ЕС се появи провоенна, промигрантска и антиикономическа коалиция“, заяви Орбан. Според унгарския премиер „ролята на Велзевул“ в изграждането на въпросната коалиция играе лидерът на консервативната и най-голяма в ЕП Европейска народна партия Манфред Вебер.  Според Орбан Вебер е „стар враг на Унгария“ в сравнение с когото Урсула фон дер Лайен е „дъщеричка на свещеник“.

Според Орбан коалиция от  „Веберианци“ ще изпълни „Плана Сорос“, според който роденият в Унгария милиардер Джордж Сорос се опитва да наводни Европа с мигранти, за да лиши европейските народи от тяхната християнска и национална идентичност. „Планът Сорос“ се смята за конспиративна теория, прокарвана от крайната десница в европейски и световен мащаб, отблязва ДПА. 

„В Европа се извършва обмен на население, белите, християни, съзнаващи традициите – да ги наречем европейци – стават все по-малко, а броят на внесените мигранти се увеличава“, продължи Орбан.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Виктор Орбан, Олаф Шолц

Още по темата