facebook
twitter

Чужбина

ООН: "Ислямска държава" в Сирия не е победена

Тръмп обеща да разгроми отново джихадистите другата седмица
642
ЕПА/БГНЕС
Доналд Тръмп

Групировката „Ислямска държава“ (ИД) не е победена в Сирия и продължава да представлява най-значимата заплаха в сравнение с която и да е терористична групировка, заявиха наблюдатели на ООН, цитирани от световните агенции. Оценката им е в противоречие с твърденията на президента Доналд Тръмп, че джихадистите са почти унищожени. В Сирия и Ирак има между 14 000 и 18 000 бойци от ИД, включително до 3000 чуждестранни бойци, според доклад на екипа за наблюдение на санкциите, представен на Съвета за сигурност. "ИД все още не е победена в Сирийската арабска република, но остава под силен военен натиск в остатъчната си територия в източната част на страната", се казва в доклада. "Тя показа решимост да устои и способността да противодейства", се казва в документа.

Тръмп изненада напълно западните съюзници на 19 декември, като обяви, че САЩ ще изтеглят 2000 свои войници от Сирия с аргумента, че ИД е победена. Твърдението му се сблъска с оценката на собствения му директор на националното разузнаване Дан Коутс, който описа джихадистката група като мощна заплаха в Близкия изток и за Запада. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза на среща на международната коалиция от 79 държави срещу ИД във Вашингтон в сряда, че Съединените щати остават ангажирани с унищожаването на ИД, но добави, че подходът може да се промени в "ера на децентрализиран джихад".

Наблюдателите на ООН смятат, че от ИД, „Ал Кайда“ и други групировки, включени в черния списък от терористични групи, ислямските джихадисти са най-опасни. В доклада се казва, че със загубата на своя т.нар. халифат в Ирак и Сирия "Ислямска държава" се е превърнала в скрита мрежа под ръководството на Абу Бакр ал Багдади. Ръководството на ИД е сведено до разпръсната група и "насочва някои бойци да се върнат в Ирак, за да се присъединят към мрежата там с цел да оцелеят, да се консолидират и възкръснат в ключова област", се казва в документа. "Ако успеят, може да се очаква ИД да възобнови действията си под формата на външни терористични операции, но засега в ядрото на групировката липсват способности за насочване на международни атаки", се казва още в доклада.

 

 ДЕЖАВЮ

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че очаква официално да обяви следващата седмица, че антиджихадистката коалиция е отвоювала цялата територия, контролирана преди от "Ислямска държава", в части от Сирия и Ирак, съобщиха агенциите. "Възможно е следващата седмица официално да бъде обявено, че сме си върнали 100 процента от територията на халифата", каза Тръмп пред участниците в срещата на страните от международната коалиция срещу ИД във Вашингтон. "Не искам да го обявявам твърде рано", добави президентът, макар че се очакваше тази прокламация да съвпадне със срещата. Официални представители на САЩ смятат, че ИД е изгубила 99.5% от територията си и контролира по-малко от 5 квадратни километра в Източна Сирия.

Ключови думи:

ООН, джихадисти, Тръмп
Все още няма коментари

Още

Либия поиска от Запада подкрепа срещу Хафтар

18.04.2019

578
Тръмп разреши искове в САЩ срещу конфискацията в Куба от 1959 г.

18.04.2019

375 4
Социалистът Бърни Сандърс се оказа милионер в САЩ

17.04.2019

1107 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×