Quantcast

Медия без
политическа реклама

Очаква се Северна Корея да изстреля военен шпионски сателит

30 Май 2023
БГНЕС
Според Пхенян сателитът е необходим за наблюдение на военните движения на Съединените щати и техните партньори в реално време.

Северна Корея потвърди, че ще изстреля разузнавателен сателит през юни, предаде БГНЕС по информация на АФП. Според Пхенян той е необходим за наблюдение на военните движения на Съединените щати и техните партньори в реално време, съобщиха държавните медии.

Япония заяви, че е била информирана от Пхенян, че изстрелването на сателита може да се осъществи още тази седмица, но Токио предупреди, че Северът всъщност може да планира изпитание на балистична ракета, което да наруши санкциите.

КЦТА цитира Ри Пьонг Чол, заместник-председател на Централната военна комисия на управляващата партия, който казва, че "военният разузнавателен спътник № 1" ще бъде "изстрелян през юни".

Този спътник, заедно с "различни разузнавателни средства, които ще бъдат тествани наскоро, са необходими за проследяване, наблюдение... и предварително справяне в реално време с опасните военни действия на САЩ и техните васални сили", се казва в изявлението.

Позовавайки се на "безразсъдните" действия на Вашингтон и Сеул, Ри заяви, че Северна Корея изпитва "необходимост от разширяване на разузнавателните и информационните средства и подобряване на различни отбранителни и нападателни оръжия" в опит да засили военната си готовност.

Официалният представител също така обвини Съединените щати, че провеждат "враждебни въздушни шпионски дейности на Корейския полуостров и в близост до него".

Северна Корея уведоми Япония, че ще изстреля ракета между 31 май и 11 юни, като определи водите в близост до Жълто море, Източнокитайско море и на изток от остров Лусон във Филипините като предупредителни зони, заяви говорител на японската брегова охрана.

Такива зони обикновено се определят за падащи отломки.

През 2012 г. и 2016 г. Пхенян тества балистични ракети, които нарече изстрелване на сателити. И двете са прелетели над южния японски регион Окинава.

Този месец севернокорейският лидер Ким Чен Ун инспектира първия военен шпионски спътник на страната, докато той се подготвя за изстрелване, и даде зелена светлина за своя "бъдещ план за действие". 

Още по темата