facebook
twitter

Чужбина

Обещание на Тръмп към чужд лидер смутило разузнаването на САЩ

388
 ЕПА/БГНЕС
Доналд Тръмп

Обещание, което американският президент Доналд Тръмп е дал на чуждестранен лидер, силно смутило и притеснило служител в разузнаването на САЩ, писа в. "Вашингтон пост", като цитира двама бивши чиновници, запознати с въпроса. Това принудило  разузнавача да подаде сигнал и да поиска разследване. Обещанието било дадено в телефонен разговор, но изданието не уточнява кой е бил лидерът и какво точно са говорили с Тръмп. Сигналът е подаден на 12 август, когато президентът е бил в голф курорта си в Ню Джърси. В предните пет седмици Тръмп имал разговори с поне петима чуждестранни лидери, сред които руският държавен глава Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун, изтъква в. "Вашингтон пост".

Проверката установила, че "сигналът е достоверен и спешен”, след което е предаден на националното разузнаване. Оттам обаче не са предоставили информация на Комисията по разузнаване в Конгреса, както изисква законът, когато става въпрос за "спешен" сигнал. Това предизвика скандал между Конгреса и американското разузнаване. Председателят на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите Адам Шиф поиска копие от подадения сигнал. Следващата седмица и.д.ръководител на националното разузнаване Джозеф Магуайър ще се яви на изслушване пред комисията. От  Белия дом мълчат по случая. Коментари отказват от кабинета на  Магуайър и от Комисията по разузнаване в Конгреса.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5 неудобни въпроса за проверката на прокуратурата срещу Боил Банов

11.07.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

6394 2
МВнР на Русия: US разузнаването е замесено в трафик на наркотици

04.07.2020

3741 29
Адвокати протестират срещу прокурорското пускане на доказателства

02.07.2020

4378 33

Коментари

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

смутило и притеснило служител в разузнаването на САЩ,

Лош превод. Служителят в разузнаването на САЩ не е ощипана ученичка, или жертва на публикация на КомДос, или включен в списък, отнесен в посолството на съседна държава (отнесен там от лидер на парламентарна група), та да се "смути" и "притесни". 

Влез или се регистрирай за да коментираш