facebook
twitter

Чужбина

Ново напрежение във Вашингтон заради доклада на Мълър

1267
ЕПА/ БГНЕС
Публикуването на редактираната част от доклада на специалния прокурор Робърт Мълър нажежи отново страстите в САЩ.

Членовете на американския Конгрес ще получат редактирани копия на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър в петък, съобщи телевизия Ен Би Си от Вашингтон. Разпечатките на съдържащия 300 страници доклад са раздадени след пресконференцията на главния прокурор Уилям Бар. "Съществуват значителни доказателства, които показват, че президентът е бил разочарован и разгневен поради искреното си убеждение, че разследването подкопава неговото президентство и е задвижвано от неговите политически опоненти, подхранвано от незаконно изтичане на информация“, каза Бар. "Въпреки това Белият дом е сътрудничил изцяло на разследването, като предоставя неограничен достъп до документите от кампанията и на Белия дом, насочвайки висшите помощници да дават свидетелски показания свободно и да не претендират за привилегии", каза той. "В същото време президентът не е предприемал никакво действие, което да лиши специалния съветник от документите и свидетелите, необходими за приключване на разследването му," каза главният прокурор.

Демократите в Конгреса са недоволни, че Белият дом е бил уведомен какво пише в доклада, преди те да го разберат. Те виждат в това опит да се настрои предварително общественото мнение в САЩ в желаната от Белия дом насока, преди всеки да може да си състави собствени заключения от съдържанието на доклада на Мълър. Продължават и споровете дали части от доклада трябваше да бъдат редактирани, както реши главният прокурор. Текстът се очаква с огромен интерес в Америка и вече е ясно, че ще стане предмет на дълги и бурни дебати, които ще имат отражение върху и без това сложната политическа атмосфера в страната и най-вече върху Белия дом и отношенията му с Конгреса, в който демократите имат силни позиции. Те веднага реагираха сърдито на новината, че Белият дом и правосъдното министерство са се съвещавали преди публикуването на доклада.

Русия не е заинтересована от доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "САЩ очакват публикуването на доклада, но не и ние. Това не е въпрос, който ни касае, не е нещо, което ни интересува или ни кара да се безпокоим", каза Песков пред журналисти. "Ние имаме по-интересни и по-важни неща за вършене", изтъкна той.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ООН свърза саудитския престолонаследник с убийството на Хашоги

20.06.2019

40
Разследващи обвиниха 4-ма души за сваления "Боинг" над Украйна

20.06.2019

70
Кремъл игнорира твърдения за голяма бедност в Русия

19.06.2019

771 2

Коментари

Казуса
снимка на Казуса

Гаси колко е гадно да си русофоб тия дни. 

Не ти остава нищо друго, освен да заложиш на шлагера за лошавия комунизъм. Както в дни на кризи Бойко залага на дядо си николапетковист.

Наблюдател 1

Русофобите съществуват единствено в изкривените представи на русофилите, за да могат русофилите да оправдаят челобитното си преклонение пред чужд род и родина.

Гaндaлф

Де вика Боко. Да пълзим доде бурята отмине.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×