facebook
twitter

Чужбина

Нови порои засипват наводнена Венеция

272
ЕПА/БГНЕС
Венеция преживява най-тежките наводнения за последните 50 години, като водата премина 187 см.

Две са вече жертвите на наводненията във Венеция, като за днес се очакват нови проливни валежи, съобщи италианската телевизия Скай Ти Джи 24. Най-малко един човек е бил убит от токов удар в наводнената си къща. В града не работят телефоните, а кметът Луиджи Бруняро обвини за стихиите климатичните промени и поиска да бъде обявено бедствено положение. Нивото на водата в града е рекордно от 50 г. Жителите и туристите са призовани да не излизат навън. Архиепископът на Венеция монсеньор Франческо Мораля посочи, че историческата базилика "Сан Марко" рискува да получи "непоправими" щети. Финансовата цена на силните наводнения във Венеция вероятно ще достигне стотици милиони евро, заяви още кметът.

Проливни дъждове и бури, придружени от силни ветрове, на места със скорост до 113 км/ч, предизвикаха множество наводнения в почти цяла Италия. По информация на българското посолство в Рим ситуацията е критична в много области. От българското външно министерство излязоха с препоръка към българските граждани, пребиваващи в Италия или пътуващи за страната, да следят информациите за актуалната ситуация и по възможност да избягват засегнатите райони и най-вече Венеция и околностите.

В областта Далмация в Хърватия, по крайбрежието на Адриатическо море е обявен червен код заради ураганен вятър, чиито пориви в Дубровник са достигнали скорост над 140 км/ч. Вълните стигат високи 6 м. Словенските крайбрежни градове Пиран, Изола и Копер бяха наводнени снощи заради обилни дъждове и комбинация от циклон, южен вятър и пълнолуние, което предизвика изключително високи приливи.

Все още няма коментари

Още

Човешка грешка е основната версия за взрива в "Пирогов"

28.11.2019

АНА АТАНАСОВА

736 1
Русия изгони български дипломат

05.12.2019

3884 40
Бури и наводнения взеха нови жертви в Гърция и Франция

26.11.2019

110

Влез или се регистрирай за да коментираш

×