facebook
twitter

Чужбина

Нова вълна от оставки разтърси Лондон заради Брекзит

Тереза Мей заплаши, че може да няма сделка с ЕС заради силната съпротива сред министри и депутати
1613
ЕПА/БГНЕС
Привърженици и противници на Брекзит протестират пред британския парламент в Лондон.

Редица британски министри подадоха оставки само часове след като премиерът Тереза Мей успя да прокара през правителството плана за Брекзит, съобщиха световните агенции. Въпреки че Мей успя да надделее над твърдолинейните си критици в кабинета, повечето анализатори са скептични, че тя ще успее да получи подкрепа в парламента. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи обаче, че е в готовност да свика извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС на 25 ноември, за да обсъдят споразумението, но засега ще изчака. И ЕС, и Лондон продължават паралелно да се готвят и за раздяла без споразумение. Проектоспоразумението предвижда 21 месеца преходен срок след планираното 29 март догодина оттегляне на Великобритания. Твърдата ирландска граница ще бъде избегната с оставането на Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС. Гражданите на ЕС, които живеят до напускането във Великобритания и британците, които са се заселили на континента, запазват, докато са живи, правата си, включително на социални надбавки и на покана до семействата си да живеят заедно. Изпълнението на споразумението ще бъде под надзора на Съда на ЕС. За бъдещите отношения се предвижда изготвянето на изявление към споразумението, в което ще се предвижда Великобритания и ЕС занапред да не си налагат взаимно мита и квоти.

Малко след като текстът на проектоспоразумението стана оповестен, британският министър за Брекзит Доминик Рааб обясни, че се оттегля в знак на несъгласие с Мей. Той бе последван от министърката на труда и пенсиите Естер Маквей и на държавния министър в министерството за Брекзит Сюела Брейвърман. Британският държавен секретар за Северна Ирландия Шайлеш Вара, който подкрепяше свикването на референдум за оставане в ЕС, също подаде оставка и разкритикува сделката. Преди няколко дни министърът на транспорта Джо Джонсън, който е брат на бившия външен министър Борис Джонсън и отявлен привърженик на Брекзит, подаде оставка. Според неофициална информация 11 членове на правителството са изразили несъгласие с проектоспоразумението, пише в. "Гардиън".

Тереза Мей представи договорената сделка пред депутатите вчера. Мей ги предупреди, че могат да избират между три варианта за Брекзит. "Изборът е ясен: можем да изберем да напуснем (ЕС) без споразумение, да поемем риска да няма Брекзит или да подкрепим най-доброто споразумение, което можеше да се договори", заяви тя в реч пред парламента. Лейбъристите остро разкритикуваха плана й, но съпротива има и в собствената й Консервативна партия.

Член на управляващата консервативна партия, евроскептикът Марк Франсоа, заяви пред "Гардиън", че в дадения момент поне 84 тори са против текста на споразумението. Ако те бъдат подкрепени в това от членове на опозиционната Лейбъристка партия, тогава сделката "Брекзит" в сегашната й форма няма шанс да се реализира. Малката северноирландска Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която подкрепя британското правителство на малцинството, със сигурност ще гласува против сделката за Брекзит, каза член на парламента от формацията. "Мирър" твърди, че 40 бунтари сред консерваторите замислят заговор за свалянето на Мей.

 

940712 ПРОЦЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е в готовност да свика извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС в неделя на 25 ноември от 9.30 ч. за оценка на постигнатото предварително споразумение с Лондон. Той поясни, че до 20 ноември Европейската комисия ще завърши работата по политическото изявление, придружаващо постигнатото споразумение. След това държавите в ЕС ще имат 48 часа за оценка, а Туск изрази надежда "да няма много коментари". Той коментира, че главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние е успял да защити европейските интереси и да ограничи щетите от решението на Великобритания да напусне общността. Не споделям въодушевлението на британския премиер Тереза Мей от постигането на предварително споразумение. За мен и двете страни губят, коментира Туск. Брекзит е за правата на гражданите, запазването на крехкия мир в Северна Ирландия и гарантирането на работните места, засегнати от напускането на Обединеното кралство, отбеляза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

 

940713 84 депутати консерватори са против проектоспоразумението за Брекзит

Ключови думи:

Брекзит
Все още няма коментари

Още

Партията "Брекзит" печели убедително във Великобритания

27.05.2019

1361 22
Кандидатите да наследят Тереза Мей станаха седем

26.05.2019

817 5
Меркел: Германия ще продължи да работи за "подреден" Брекзит

24.05.2019

686 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×