Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нидерландия и Белгия изгониха 38 руски шпиони

Ирландия пък експулсира четирима дипломати, а Чехия само един

29 Март 2022
БГНЕС
Руското посолство в Хага.

Белгия експулсира 21 руски дипломати заради шпионаж и заплаха за сигурността на страната, съобщи министерството на външните работи. Изгонените шпиони са работили в посолството на Русия в Брюксел и в консулството в Антверпен. Всички те са били акредитирани като дипломати и трябва да напуснат Белгия в рамките на 15 дни.

Междувременно правителството на Нидерландия заяви, че експулсира 17 членове на руското разузнаване, също представящи се за дипломати, тъй като присъствието им е ''заплаха за националната сигурност''. В изявлението на външното министерство се казва, че ''заплахата от руското разузнаване за Нидерландия остава висока. Сегашното отношение на Русия в по-широк смисъл прави присъствието на тези членове на руското разузнаване нежелателно''. 

Правителството заяви, че е взело решението след консултация с ''редица съмишленици'', позовавайки се на подобни експулсации от САЩ, Полша, България, Словакия, Естония, Латвия, Литва и Черна гора.

Нидерландският външен министър Уопке Хекстра каза, че правителството е подготвено за всякакви ответни мерки от страна на Москва.

Ирландия пък поиска четирима руски дипломати да напуснат страната, а Чехия изгони един.

 

Още по темата