Медия без
политическа реклама

Навалная нарече Орбан съучастник на Путин

15 Март 2024
Навалная направи видео обръщение на опозиционен митинг в Будапеща
Навалная направи видео обръщение на опозиционен митинг в Будапеща

Юлия Навалная, вдовицата на покойния руски опозиционер Алексей Навални, нарече десния унгарски премиер популист Виктор Орбан съучастник на руския президент Владимир Путин, предаде ДПА, съобщи БТА.  Тя направи изказването във видеообръщение към голям опозиционен митинг в Будапеща днес.

"Бъдете смели !", каза Навалная, повтаряйки едно от основните послания на съпруга си. Тя заяви, че освен Орбан в Европа има и други поддръжници на Путин.

"Путин посмя да започна войната срещу Украйна, защото знаеше, че ще му се помогне от Европа", добави Навалная. "Точно както Путин не представлява цяла Русия, така не бива да се слага знак за равенство между Унгария и Орбан", каза тя.

Митингът, на който беше излъчено видеопосланието на Навалная, беше организиран от кмета на Будапеща Гергей Карачон заедно със студентски сдружения.

Карачон е политик от малката леволиберална опозиционна партия "Диалог за Унгария".

След смъртта на Навални в затвора миналия месец Орбан и неговата партия ФИДЕС публично отказаха да почетат паметта на критика на Кремъл. Когато представители на опозицията в парламента поискаха депутатите да запазят минута мълчание за Навални, групата на ФИДЕС остана по местата си.

Орбан обяви, че "шовинист" като Навални не заслужава да му се отдава почит в унгарския парламент. Орбан отдавна е в добри отношения с Путин. Днес няколко опозиционни групи демонстрираха в Будапеща по случай националния празник на Унгария.

В реч тази сутрин Орбан отново разкритикува ЕС.

"Трябва да окупираме Брюксел, ние променяме Евросъюза", каза той, като имаше предвид предстоящите европейски избори през юни. Орбан е подложен на критики в Брюксел заради опитите си да подкопае върховенството на закона, отбелязва ДПА.

Последвайте ни и в google news бутон