Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ураганът Иън остави над 2 млн. души без ток във Флорида

29 Септ. 2022Обновена
БГНЕС
Бреговата ивица в Тампа, Флорида, където водата се отдръпна повече от нормалното преди връхлитането на урагана Иън.

Около 2,5 милиона жители на Флорида са без електричество, след като ураганът Иън стигна до максималната категория 5 за опасна буря.

Ураганът предизвика бурни ветрове, проливни дъждове и наводнения, което го превърна в една от най-мощните бури в САЩ през последните години, предава БГНЕС. Ветровете на урагана достигат 241 км/ч.

Първите видеозаписи на яростта на бурята по местните телевизии и социални медии показаха, че в някои населени места наводненията достигат почти до покривите на къщите. Прогнозите са, че в централната част на Флорида ще паднат до 60 см дъжд, докато бурята се придвижва към вътрешността на страната, предаде ''Ройтерс''.

"Тази буря се отразява изключително тежко на щата Флорида", заяви губернаторът Рон ДеСантис. Той поиска от президента на САЩ Джо Байдън да одобри обявяването на голямо федерално бедствие, което да осигури широк спектър от спешна помощ на САЩ за целия щат.

Граничните власти на САЩ съобщиха, че 20 кубински мигранти са изчезнали, след като лодката им е потънала край бреговете на Флорида. ДеСантис заяви, че Иън е предизвикал животозастрашаващи вълни. Синоптиците също така предупредиха за интензивни гръмотевични бури и възможни торнада.

"Това е буря, за която ще се говори още дълги години, историческо събитие", каза Кен Греъм, директор на Националната метеорологична служба.

Регионът на Тампа Бей, който е дом на повече от три милиона души, е сред най-уязвимите за тежки наводнения места в САЩ. Ниската надморска височина, покачващите се морски нива и многобройното население увеличават риска от приливни вълни. Ако бъде ударен директно, регионът ще бъде "неузнаваем" през следващите няколко дни.

Във вторник ураганът се засили в югоизточната част на Мексиканския залив и се придвижи на север със скорост 10 км/ч, съобщи Националният център за ураганите на САЩ (NHC). Бурята премина над Флорида Кийс във вторник вечерта. 

 

Още по темата