Quantcast

Медия без
политическа реклама

Москва си намери приятел - вожда на военния преврат в Мианма

Мария Захарова: Приятели са тези държави, които не ни предават

23 Юни 2021
Министерство на отбраната на РФ
Ръководителят на военната хунта в Мианма ген. Мин Аунг Хлайн бе приет с военни почести в руското Министерство на отбраната от министъра Сергей Шойгу

Губещата съмишленици в света Русия си намери нов приятел - военния режим на превратаджиите в Мианма (Бирма). Министърът на отбраната Сергей Шойгу прие вчера с почести в Москва ръководителя на преврата генерал Мин Аунг Хлайн, въпреки широкото международно осъждане на неговата хунта, причинила смъртта на стотици хора след насилственото свалане от власт на 1 февруари на правителството на носителката на Нобелова награда за мир Аунг Сан Су Чи.

През март Русия изрази "дълбоко безпокойство" от растящия брой убити мирни граждани в Мианма, но това не ѝ попречи да продължи доставките на оръжия за режима и да обучава негови военни кадри. Оттогава тя не му е отправяла други забележки.

В приветствието си към ген. Мин Аунг Хлайн, който е главнокомандващ и фактически незаконен държавен глава на Мианма, Сергей Шойгу заяви: "Взаимодействието във военната и военнотехническата област е важна съставна част на отношенията между Русия и Мианма. На днешната среща придаваме особено значение, защото за нас Мианма е проверен във времето стратегически партньор и надежден съюзник в Югоизточна Азия и Азиатско-Тихоокеанския регион". Той поздрави въоръжените сили на Мианма като "едни от най-ефективните в региона", за което похвали ген. Хлайн, че това е безусловно негова "лична заслуга". Нарече го "скъп приятел" и дори започна приветсвието си на бирмански език. 

Ген. Хлайн скромно отвърна, че заслугата не е само негова. "Нашата армия стана една от най-силните в региона благодарение на Руската федерация", каза той и на свой ред акцентира на личния принос на руския военен министър. Пред журналистите добави, че е дошъл да обсъди три-четири въпроса на личната си среща с армейския генерал Шойгу, но не разкри какви. Иначе, официалният повод за посещението му е участие в Деветата Московска конференция за международна сигурност.

ЗАЩО РУСИЯ НЯМА ПРИЯТЕЛИ

Докато двамата генерали укрепваха дружбата между двете страни, говорителката на външното министерство Мария Захарова обясняваше в YouTube канала «Соловьев Live» защо се говори, че Русия се е скарала с всички и няма приятели. "Когато говорим за приятели, това са тези страни, които не ни предават",  каза тя. "Какво са приятелите, съюзниците, партньорите? - трябва да изхождаме преди всичко от собствените (си) национални интереси", отсече официалната представителка на руското външно министерство.

Ключови думи:

Русия, Мианма, приятели

Още по темата