Quantcast

Медия без
политическа реклама

Молдова разби "група, ръководена от Москва"

При протест на "Шор" са арестувани 54 души

12 Март 2023Обновена
Pixabay

Молдовската полиция обяви днес, броени часове преди провеждането на антиправителствена демонстрация, че е арестувала членове на "ръководена от Москва" мрежа, чиято цел е била дестабилизиране на тази малка бивша съветска република, предаде Франс прес.

След обиски снощи 25 мъже са били разпитани от следователи и седем от тях са били задържани, каза на пресконференция началникът на полицията Виорел Чернауцану. Агент е успял да проникне в групата, ръководена от молдовец от руски произход, каза полицейският началник, като се позова на "10 часа" изобличаващи видео и аудио записи. „Тези хора дойдоха от Русия със специфична мисия за обучение“, добави служителят. Молдовските власти обясниха, че са действали, след като са "получили информация за организирането от руските спецслужби на действия за дестабилизация на наша територия чрез демонстрации".

Партията на избягалия проруски олигарх Илан Шор отново мобилизира привържениците си през последните седмици срещу проевропейското правителство на Молдова на фона на повишеното напрежение между Москва и Кишинев, отбелязва АФП. Тя организира няколко митинга, за които се подозира, че плаща на участниците. Нова антиправителствена демонстрация се провежда този следобед в столицата Кишинев.

Веднага след съобщенията за арестуваната проруска група започна поредния протест, организиран от партия "Шор" в Кишинев. При протестите днес са арестувани 54 души, съобщи националната полиция на Молдова.

 

 

Ключови думи:

Молдова, Русия

Още по темата