Медия без
политическа реклама

Милиони пластмасови пелети са изхвърлени по бреговете на Галисия

Прокуратурата е започнала разследване за обхвата на разлива, произхода му и дали може да се понесе наказателна отговорност

09 Яну. 2024
Изхвърлените на плажа в Галисия топчета са от поне шест контейнера, които са паднали от кораба Toconao край бреговете на Португалия.
Изхвърлените на плажа в Галисия топчета са от поне шест контейнера, които са паднали от кораба Toconao край бреговете на Португалия.

В северозападния испански регион Галисия стотици доброволци са забелязани да пресяват пясъка по плажовете, след като милиони пластмасови топчета бяха изхвърлени на брега, което предизвика опасения за екологична катастрофа. По този повод прокуратурата в страната е започнала разследване за обхвата на този разлив, произхода му и дали може да се понесе наказателна отговорност за него, пише испанският вестник Еl Pais.

Макар че топчетата се наричат "сълзи на русалки", тези пластмасови пелети не са никак безвредни. Използват се за производството на предмети от ежедневието като бутилки за вода, торбички за пазаруване, и допринасят много за проблема с пластмасата в световните океани и реки.

Изхвърлените на плажа в Галисия топчета са от поне шест контейнера, които са паднали от кораба Toconao край бреговете на Португалия миналия месец, се посочва в изявление на производителя на пелетите Bedeko Europe. Вицепремиерът Мария Хесус Монтеро заяви за държавната телевизия TVE, че правителството се опасява от  "сериозни последици" за морето, но все още не знае точното въздействие на пластмасовите топчета и дали ще се отразят на риболова.

Еl Pais пропомня за най-тежката екологична катастрофа в Галисия, когато 63 хил. тона мазут се разлива в морето през 2002 г., което налага затварянето на най-богатите риболовни райони в Испания.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата