facebook
twitter

Чужбина

Мей вече поиска отлагане на Брекзит

Лондон се опитва да намери изход от патовата ситуация 10 дни преди напускането на ЕС
650
ЕПА/БГНЕС
Главният преговарящ на ЕС за Брекзит участва в заседанието на министрите на външните работи от ЕС вчера, които подготвяха срещата на върха на ЕС. Преди дни той бе категоричен, че преговорите за Брекзит са приключили.

Британският премиер Тереза Мей ще пише до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с молба за отлагане на Брекзит по-късно днес или в сряда, каза нейният говорител вчера. Британското правителство изпадна в безизходица във вторник, след като шефът на долната камара на британския парламент Джон Бъркоу обяви, че няма да подложи за трети път на гласуване споразумението на Мей с ЕС за Брекзит, защото депутатите вече са се произнесли по този въпрос. Предложението на Мей беше тази седмица в Уестминстър да гласуват отново сделката й с ЕС и ако я одобрят, тя да поиска от евролидерите на срещата на върха в четвъртък отсрочка на Брекзит до 30 юни. Лондон трябва да напусне ЕС на 29 март. Според политически анализатор на Би Би Си Мей ще поиска отлагане на Брекзит до края на юни с възможност за забавяне с до две години. Вчера британски медии писаха, че Мей може да иска едногодишна отсрочка.

Междувременно говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас подчерта, че Брюксел очаква от правителството в Лондон бързо да реши и да съобщи какво възнамерява да прави по въпроса с оттеглянето на Великобритания от ЕС.

"Остават точно 10 дни до излизането на Обединеното кралство от ЕС", подчерта Схинас. "Следим всички събития в британския парламент... Британското правителство трябва да определи следващите стъпки и бързо да ни ги съобщи", каза още той. Преди седмица европейският главен преговарящ Мишел Барние заяви, че преговорите са приключили.

 

 

ИДЕИ 

 

В опит да излязат от задънената улица британски депутати предложиха кралица Елизабет Втора да бъде помолена да прекрати сесията на парламента. Министърът по въпросите на Брекзит Стивън Баркли коментира, че замесването на кралицата е лоша идея. "Единственото нещо, за което всички са съгласни, е, че замесването на Нейно величество във въпросите на Брекзит няма да доведе до напредък, според мен това не е реалистична възможност", изтъкна министърът. Той предупреди депутатите, че ако не подкрепят сделката на Тереза Мей, съществува опасност да няма Брекзит или да има Брекзит без сделка. 

Ключови думи:

Брекзит
Все още няма коментари

Още

Мей обмисля нов пакет от мерки за Брекзит

20.05.2019

87 1
Тереза Мей се готви да направи “смело предложение” за Брекзит

19.05.2019

625 17
Британските депутати пак ще гласуват сделката за Брекзит

16.05.2019

554 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×