facebook
twitter

Чужбина

Лондон масово експулсирал студенти заради измами с изпити

Властите са се възползвали от скандала, за да изгонят от Великобритания колкото може повече чуждестранни студенти
4567
ЕПА/БГНЕС
Британският вътрешен министър Саджид Джавид трябва да обясни пред депутатите дали властите са се възползвала от скандала с изпитните измами, за да връщат масово чуждестранни студенти в родните им страни.

Над 1000 чуждестранни студенти във Великобритания са били експулсирани в родните си страни заради съмнения за измами при полагането на изпит по английски език - задължително условие за удължаване на разрешителното за престой на Острова, разкри в. "Гардиън". Според изданието по същата причина визите на около 34 000 чуждестранни студенти са били или анулирани, или срокът им за пребиваване е бил значително съкратен. Освен това в. "Гардиън" твърди, че британските имиграционните власти продължават да издирват и изпращат в центрове за задържане студенти, които са държали теста по английски език преди пет или повече години. Британските депутати очакват до края на седмицата обяснение от вътрешния министър Саджид Джавид. 

Скандалът с изпитите беше разкрит през 2014 г. от предаването на Би Би Си "Панорама". Тогава стана ясно, че поне в два от изпитните центрове чужденците са си служили с измами, за да вземат успешно изпита. Процедурата за издирване и връщане в родните им страни на потенциални измамници е започнала по времето, когато настоящият премиер Тереза Мей беше министър на вътрешните работи. Тогава тя обещаваше да създаде „враждебна обстановка“ за имигрантите, които пребивават нелегално във Великобритания. Макар и да съществуват сигурни доказателства за измами по време на изпита по английски език, има и сериозни съмнения, че властите са се възползвали, за да изгонят от страната колкото може повече чуждестранни студенти.

Много от студентите, които смятат, че са обвинени в измами несправедливо, са поискали да се явят на нов тест с аргумента, че няма нужда да лъжат, защото знаят много добре английски език. На останалите обаче е било забранено да продължават да учат и да работят, да си откриват банкови сметки и да наемат жилища, докато не докажат, че са невинни. На чуждестранни студенти, които са поискали да докажат невинността си, е било заявено от Министерството на вътрешните работи, че нямат право да обжалват във Великобритания и трябва да напуснат страната, отбелязва в. "Гардиън".

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Великобритания въвежда нови облекчения за е-автомобилите

22.10.2019

554 7
Британският парламент отново отложи сделката за Брекзит

19.10.2019

4570 62
Близо 100 000 българи искат да останат във Великобритания и след Брекзит

10.10.2019

892 3

Коментари

Памфуций
снимка на Памфуций

Познавам една българка в Лондон , която е вече 25 години там и знае около 100 думи, които съчетава в (почти) неразбираеми изречения. Дори мисля, че покрй нея собственикът на близкия до тях магазин е понаучил малко български. Не работи - семейството се издържа от съпруга и, също бългаин.  

аванти дилетанти

Аз пък познавах една рускиня, учителка с висше филологическо образование, мъж българин и две деца, която след 25 год. в България не слагаше членове на думите. До колкото съм чувал не беше изолирано явление.

Domi

Цялата новина е за затягане на редиците на Разединеното кралство.... на господарите на острова  им трябват роби...как се намира чуждестранен студент в Лондон ..  

Даскал Цеко

Опа, за езиковата тема беше.

Drugomisle6t

Тъй като в Обединеното кралство няма документи за самоличност, едни кандидати, които поназнайват английски, редовно  държат изпити вместо други, които и дума не знаят.  А "Гардиън" нека си вряка, това  е част от политиката на левицата, която цели да залее Европа с имигранти.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×