facebook
twitter

Чужбина

Лондон готви безмитен внос от ЕС при твърд Брекзит

Евродепутатите одобриха серия от мерки в защита на европейците
730
ЕПА/БГНЕС
Поддръжници на оставането на Великобритания в ЕС ликуват пред Уестминстър, след като във вторник вечер депутатите отхвърлиха споразумението на правителството с ЕС.

Британското правителство обяви пакет от мерки в подготовка на Брекзит без сделка, след като във вторник вечер депутатите решително отхвърлиха ревизираното споразумение на правителството на Тереза Мей с ЕС. Великобритания ще премахне митата за широк спектър стоки и ще избегне физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия при Брекзит без споразумение на 29 март, обяви правителството. Според плана за митата в случай на Брекзит без споразумение, който ще важи до 12 месеца, 87% от общия внос в страната по стойност може да получи право на безмитен достъп - спрямо 80% в момента. Новата система ще означава, че 82% от вноса от ЕС (при 100% в момента) ще бъдат освободени от мита, а за 92% от вноса от останалата част по света (от сегашните 56%) няма да се плащат никакви мита на границата.

Ще останат обаче митата за някои чувствителни сектори, уточни държавният министър по въпросите на търговската политика Джордж Холингбъри. Този балансиран подход ще позволи да се подкрепят работните места в страната и да се избегне потенциален скок на цените, който ще се отрази много зле на най-бедните домакинства, изтъкна той. Митата за някои хранителни продукти като говеждото месо, агнешкото, свинското, птичето и някои млечни продукти ще бъдат намалени в повечето случаи, но няма да бъдат премахнати, за да се защитят британските производители.

Правителството обяви, че в автомобилния сектор няма да има допълнителни мита за внасяни от ЕС авточасти, за да се избегнат нарушения на веригите за доставки. Този нов режим няма да се прилага за вноса от страни, с които Великобритания вече е сключила споразумения за свободна търговия, както и около 70 развиващи се страни, които имат преференциален достъп до британския пазар.

По въпроса за ирландската граница правителството посочи, че няма да въвежда никакви нови проверки или контрол на стоките от Ирландската република към британската провинция Северна Ирландия в случай на Брекзит без споразумение, но подчерта, че този план е временен и едностранен. Стоките, преминаващи през границата от Ирландия за Северна Ирландия, няма да бъдат засегнати от новия митнически режим.

Вчера депутатите в Уестминстър започнаха дебат по насроченото за късно вечерта гласуване на предложение за Брекзит без сделка. В същото време евродепутатите гласуваха предложени от Еврокомисията мерки за защита на европейските граждани при Брекзит без споразумение, каквото е най-вероятното развитие на събитията. Те включват гаранции, че европейците на Острова и британските граждани в ЕС ще запазят социалните си осигуровки и облаги, придобити преди Брекзит, правни гаранции за настоящите студенти и преподаватели по програмата "Еразъм" във и от Великобритания да завършат текущите си образователни програми в чужбина, продължаващо финансиране на програмите на ЕС за изграждането на трансгранични и междуобщностни отношения в Ирландия и Северна Ирландия, както и мерки за поддържането на основен въздушен и наземен товарен  транспорт и автобусен превоз между ЕС и Обединеното кралство. Те трябва също така да разрешат на риболовни кораби от ЕС и на Обединеното кралство временно да продължат да оперират във водите на съответната държава членка.

 

ПОЗИЦИЯ

Европейските страни и представители на евроинституциите изразиха съжаление след вота на британските депутати във вторник и дадоха да се разбере, че ако Лондон поиска отсрочка на Брекзит, трябва да посочи силни аргументи за това.

 

Ключови думи:

Брекзит
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Лондон не бил готов за Брекзит без сделка

13.06.2019

680
Борис Джонсън няма да бъде съден за лъжи за Брекзит

12.06.2019

275
Брекзит вече спъва британската икономика

11.06.2019

1497 2

Коментари

Augereau

Този балансиран подход ще позволи да се подкрепят работните места в страната и да се избегне потенциален скок на цените, който ще се отрази много зле на най-бедните домакинства, изтъкна той.

 

Тия ''най-бедни домакинства'' да бяха мислили преди да гласуват за Брекзит. Нали уж Брекзит щеше да помогне на тях точно. Сега се оказва, че точно тях трябва да предпазваме от последствията на Брекзит!!! Четенето на в-к Сън и вярването на псевдопатриоти никому не прощава.  

Влез или се регистрирай за да коментираш

×