Quantcast
Ливан обяви ден на траур след сблъсъците на протеста в Бейрут | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Ливан обяви ден на траур след сблъсъците на протеста в Бейрут

Обновена
1 432
 БГНЕС
Войници от ливанската армия заемат позиция в района на южното предградие на Бейрут по време на протеста, организиран от движенията ''Хизбула'' и ''Амал''.

Ливан обяви ден на траур, след като седем души загинаха, а десетки бяха ранени при едни от най-кървавите сблъсъци по време на протест в столицата Бейрут. Протестът бе организиран от шиитските движения "Хизбула" и "Амал" с искане за уволнение на главния следовател по делото за мощния взрив на пристанището миналата година, предава Си Ен Ен.

Десетки привърженици на подкрепяната от Иран групировка ''Хизбула'' и техните шиитски съюзници ''Амал'' маршируваха към Двореца на правосъдието в Бейрут, когато неизвестни въоръжени лица откриват огън от покривите на близките сгради. Организаторите на протеста обвиниха за нападението християнска фракция, въпреки че групата отрича обвинението.

''Хизбула'' организира протеста в четвъртък, за да поиска отстраняването на съдия Тарек Битар, който ръководи разследването на взрива на пристанището, при който загинаха над 200 души. Съдията е издал заповеди за арест на някои висши служители, включително на високопоставен служител от движението ''Амал''. Най-малко 6 души са убити - някои от тях са простреляни в главата, а над 30 са ранени. 

Според публикации в социалните мрежи, децата от близките училища са се барикадирали в класните стаи, а отделите на Гражданска защита са започнали да евакуират жителите. Местните телевизионни канали показват хора, които се крият в подземни гаражи, използвани като бомбоубежища по време на 15-годишната гражданска война в Ливан, която приключи през 1990 г.

Правителството на Ливан, военните и организаторите на протеста  призоваха за спокойствие.

В сряда съдия Тарек Битар беше принуден да прекрати работата си след опит на политиците да избегнат правосъдието, предаде БГНЕС. Това е вторият път, когато Битар трябва да преустанови разследването заради съдебни дела, заведени от бивши министри, които той е призовал по подозрение в небрежност. Увеличили са се призивите от страна на висши служители, включително шефа на ''Хизбула'' Хасан Насрала, съдията да бъде сменен.

Предшественикът на Битар Фади Саван, беше принуден да спре разследването по същата причина, преди да бъде окончателно отстранен през февруари - ход, широко осъден като политическа намеса.

Правозащитни групи и роднини на жертви на експлозията се опасяват, че последното спиране е прелюдия към отстраняването на Битар, което допълнително ще отклони официалното разследване на най-тежката за страната трагедия в мирно време.

 

Още

Многохиляден митинг поиска оставката на Ердоган заради евтината лира

04.12.2021

Обновена

18588
Родители призоваха за връщане на големите ученици в клас

20.11.2021

1640
Библиотекарите се разцепиха за мотото на протеста „Долу Винету”

01.11.2021

Обновена

6977