Медия без
политическа реклама

Летищата във Великобритания смекчават ограниченията за ръчен багаж

24 Ноем. 2022
Pixabay

Ограниченията за течности и тежки предмети в ръчния багаж на летищата в Обединеното кралство може да бъдат премахнати през 2024 г. заради внедряването на високотехнологични 3D скенери, предаде в. "Гардиън".

Правителството обмисля да пусне технологията, която е подобна на компютърните скенери, използвани в болниците, след две години. Решението предстои да бъде взето окончателно, каза източник за Би Би Си. Понастоящем пътниците, които носят течности в ръчния си багаж, са ограничени до контейнери от до 100 ml, които трябва да бъдат поставени в единична, прозрачна, затваряща се найлонова торбичка, когато преминават през проверки на летището. Това правило в сила от ноември 2006 г.

Пътниците, които се бавят, когато им е казано да извадят големи предмети от ръчния си багаж за проверка или пътуват с големи бутилки течности и козметика, са главната причина, поради която охраната по летищата във Великобритания се бави. 

Новата технология, която е изпробвана на лондонското летище "Хийтроу" през 2017 г., позволява на служителите да увеличават изображението на съдържанието на ръчния багаж и да го въртят така, че да огледат хубаво какво има вътре. 

Главният изпълнителен директор на "Хийтроу", Джон Холанд-Кей, каза пред в. "Таймс", че в момента тече работа по разширяването на зоната за сигурност на Терминал 3, където ще има повече скенери. Крайният срок за монтирането им е 2024 г. "Дотогава пътниците ще трябва да спазват правилото да носят течности в ограничено количество и в торбичка", заяви той. 

Технологията от няколко години се използва от летища в САЩ - "Хартсфийлд-Джаксън" в Атланта, Джорджия, и "О’Хеър" в Чикаго.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата