facebook
twitter

Чужбина

Куба закъса за стоки от първа необходимост

Островната държава обвинява американските санкции за липсата на хранителни стоки по магазините
745
EПА/БГНЕС
Кубинските власти въведоха ограничения при пазаруването на основни стоки в опит да се справи с дефицита им и с презапасяването.

Властта в Куба въведе ограничения за продажбата на основни видове хранителни стоки, съобщиха информационните агенции. Кубинците могат да пазаруват пилешко месо, яйца, фасул, грах, сапун и други основни продукти срещу купони в ограничени количества. Например жител на Острова може да си купи до 5 кг пилешко месо или не повече от две разфасовки от по-скъпия вариант на продукта при едно пазаруване. Количеството олио пък е ограничено до една бутилка на човек. Хавана се надява по този начин да се справи с дефицита на основни хранителни стоки и с презапасяването. Липса има и на лекарства. Министърът на търговията Бетси Диас Веласкес обвини за създалата се ситуация американското търговско ембарго, заради което Куба изпадна в тежка икономическа криза. Според икономистите обаче това е само част от проблема, за който сериозен принос има и ситуацията във Венецуела, откъдето Куба получаваше внос. Заради изострената обстановка там основните доставки са прекратени.

Островът на свободата внася около 60-70 % от хранителните продукти, което струва годишно на хазната повече от 2 милиарда долара. В последните месеци обаче щандовете на магазините са празни, като нови доставки не се правят дни наред, дори седмици, а когато се появяват пилешко месо или брашно, се извиват дълги опашки. С много продукти кубинците се и презапасяват, тъй като не знаят кога ще бъде следващата доставка. Не за първи път Куба е изправена пред подобна криза, припомнят информационните агенции. 

Магазините за хранителни стоки в Куба са държавни, като всеки жител на страната разполага с купонна книжка, която дава право да купи малки количества основни стоки. Хората, които разполагат с достатъчно пари, могат да купуват доста от стоките в списъка на т.нар. "свободни" цени, като повечето от тях са под средните за света. В същото време определени продукти като висококачествен ориз често могат да струват два или три пъти повече, отколкото в страната, в която са произведени.

 

Ключови думи:

Куба, ембарго, храни
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ток, вода и някои храни поскъпнаха през септември

15.10.2019

АЛИСА ИВАНОВА

298
ЕС не договори ембарго срещу Анкара

15.10.2019

323
САЩ загърбиха сближаването с Куба

20.09.2019

610 3

Коментари

Каубой
снимка на Каубой

Ами "Венсеремос" и "но пасаран" ! Фидел и Маркс са с вас деца на масква ! Тя ще ви храни, нали и давате бази ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×