facebook
twitter

Чужбина

Критичка на властта печели първия тур на президентския вот в Словакия

229
архив
Ладислав Бащернак

Либералният кандидат Зузана Чапутова печели с голяма преднина първия тур на президентските избори в Словакия. На втория тур тя ще се изправи срещу подкрепяния от управляващите кандидат Марош Шефчович.

Чапутова е либерал, екоактивист и критик на правителството. Избирателната активност достигна повече от 48%. 45-годишната Чапутова благодари на всички избиратели, като се обърна към тях не само на словашки, а и на езиците на националните малцинства. Предизборната кампания в Словакия беше белязана от темата за борбата с корупцията. 

Междувременно словашкият бизнесмен Ладислав Бащернак, известен с близостта си до бившия премиер на страната Роберт Фицо, бе осъден на 5 г. лишаване от свобода и конфискация в полза на държавата на недвижимото му имущество заради укриване на данъци и финансови измами, съобщиха местните медии. В негов апартамент живее Фицо и той ще трябва да го напусне, тъй като имотът ще стане държавна собственост, отбелязва изданието „Денник Н”. Съдът също така лиши Бащернак от правото да се занимава с бизнес за 5 години. Бащернак беше обект на разследванията на жестоко убития през февруари м.г. словашки журналист Ян Куцяк. В последната си статия той написа за съмненията за данъчни измами около жк комплекс с апартаментите на Бащернак, както и сериозните му връзки с властта. Оказва се, че Бащернак и бившият вътрешен министър на Словакия Роберт Калинак са съсобственици във фирма. Калинак беше в правителството на Фицо, който подаде оставка от премиерския пост заради убийството на Куцяк.

Ключови думи:

Словакия, президент, избори
Все още няма коментари

Още

Президентът на Албания заплаши 
             да изкара армията по улиците
Президентът на Албания заплаши да изкара армията по улиците

19.06.2019

449
Битката за Истанбул е битка за властта на Ердоган
Имигранти спечелиха кметски постове в Германия

18.06.2019

853 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×