Медия без
политическа реклама

Китай усилва оста Белград-Будапеща

Си Цзинпин дърпа Унгария и Сърбия встрани от Евросъюза

10 Май 2024
В изявленията си след преговорите Виктор Орбан (вдясно) и Си Цзинпин демонстрираха взаимно привличане
Стопкадър от екрана
В изявленията си след преговорите Виктор Орбан (вдясно) и Си Цзинпин демонстрираха взаимно привличане

Китай и Унгария потеглят на "златоносно пътешествие" в двустранните си отношения, заяви вчера китайският президент Си Цзинпин след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща - третата и последна спирка от европейската обиколка на Си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Агенцията отбелязва, че под ръководството на Орбан Унгария се е превърнала във важен търговски и инвестиционен партньор за Китай за разлика от някои други държави от ЕС, които обмислят да намалят зависимостта си от стоките на втората по сила икономика в света. Си пристигна в Будапеща в сряда вечер, след като посети Франция и Сърбия. Френският президент Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го притиснаха да осигури по-балансирана търговия с Европа и да използва влиянието си върху Русия, за да да сложи край на войната в Украйна, припомня Ройтерс.

Си и Орбан заявиха след срещата си, че двете страни са издигнали връзките си до "всеобхватно и целогодишно стратегическо партньорство". "Готови сме да приемем това като нова отправна точка, за да тласнем двустранните отношения и прагматичното сътрудничество в златоносно канал и да преминем към по-високо ниво", заяви Си.

Това означава двете страни да разширят сътрудничеството си до ядрената индустрия, каза Орбан. Пекин и Будапеща ще задвижат и изграждането на ключови проекти, включително реконструкцията на железопътната линия Будапеща - Белград, заяви китайският президент.

Проектът на стойност 2,1 милиарда долара, по-голямата част от който се финансира със заем от Китай, е част от китайската инициативата "Един пояс, един път". Тя стартира преди десетилетие с надеждата да се изградят под китайски контрол глобални инфраструктурни и енергийни мрежи, свързващи Азия с Африка и Европа.

Унгарският външен министър Петер Сиярто обяви във "Фейсбук", че след срещата Унгария и Китай са подписали 18 споразумения. Двете страни ще започнат подготовката за изграждането на железопътна линия около Будапеща, която ще помогне за превоза на стоки, произведени от китайските заводи в Източна Унгария, до пазарите в Западна Европа. Унгария и Китай ще започнат и подготовка на високоскоростна железопътна линия, свързваща центъра на Будапеща и нейното летище.

Отношенията между Китай и Унгария, които отбелязват 75-ата година от установяването на дипломатически отношения, надхвърлят търговията и инвестициите, тъй като през февруари Пекин предложи на Будапеща сътрудничество по въпросите на обществената сигурност и правоприлагането. Откакто встъпи в длъжност през 2010 г., Орбан полага усилия да сближи страната си с Китай, посочва Ройтерс.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Унгария, Китай

Още по темата