facebook
twitter

Чужбина

Италиански съд предизвика гнева на Салвини

661
ЕПА/БГНЕС
На борда на испанския спасителен кораб "Оупън армс" има 160 мигранти от Африка.

Административен съд в Рим разреши на испански спасителен кораб със 160 мигранти да влезе в териториалните води на Италия въпреки забраната на вътрешния министър Матео Салвини, което предизвика неговия гняв, предадоха агенциите. Хуманитарният кораб "Оупън армс" поиска от съда да бъде допуснат в Италия с аргумента, че международното морско право му позволява да закара мигрантите на безопасно място. Във вторник Салвини заяви, че ще попречи на испанския кораб, както и на кораба на френски хуманитарни организации "Оушън вайкинг", да оставят в Италия общо над 500 мигранти, които са се качили край бреговете на Либия.

Съдът в Рим прецени, че "Оупън армс" очевидно е поставен в "необичайно сериозна" ситуация. Поради това корабът трябва да бъде допуснат в италиански води и да се окаже незабавна помощ на най-нуждаещите се от хуманитарни съображения, постановиха магистратите. Италианският вътрешен министър заяви в реакция, че ще продължи да отказва достъп на "Оупън армс". "Никога няма да бъда съучастник на трафиканти на хора", подчерта Салвини пред свои привърженици. Италианското МВР заяви по-късно в изявление, че ще обжалва съдебното решение на по-висша инстанция, тъй като съдът в Рим не е разполагал с всички отнасящи се до случая факти, когато го е постановил.

Италианският министър на отбраната Елисабета Трента заяви, че няма да изпълни нов указ на Матео Салвини за забрана на спасителния кораб  да влезе в италианските териториални води. Шест европейски държави искат да приемат мигрантите от кораба - Франция, Германия, Румъния, Португалия, Испания и Люксембург, припомни премиерът на Италия Джузепе Конте в писмо до вътрешния министър Матео Салвини.

Все още няма коментари

Още

БСП предлага съдът да контролира прокуратурата

29.11.2019

613 36
Гърция прави бежански лагери-затвори

21.11.2019

306 1
Съдът на ЕС се обяви срещу политическите квоти в съдебните съвети

Влез или се регистрирай за да коментираш

×