Медия без
политическа реклама

"Ислямска държава" се прицели в Израел

27 Яну. 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Самоубилият се Абу Бакр ал-Багдади бе наследен от Ал Курайши начело на ИД.

Групировката "Ислямска държава" даде обет да превърне Израел в основна мишена на своите атаки, гласи аудио съобщение на нейния говорител, огласено днес. Абу Хамза ал Курайши заяви, че лидерът на ИД Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши насърчава бойците на групировката да започнат "нова фаза" и се зарече за големи операции срещу Израел.

"Очите на войниците на халифата, където и да се намират, все още са вперени в Йерусалим", заяви говорителят в 37-минутния запис. "И в следващите дни, по Божията воля, ще видите какво ви вреди и какво ще ви накара да забравите ужасите, които сте видели", каза Абу Хамза ал-Курайши, очевидно заплашвайки с бецпрецедентни атаки.

AФП не можа незабавно да удостовери достоверността на съобщението, но записът беше публикуван по обичайните канали в социалните медии на джихадистката групировка, уточнява агенция БГнес. 

До миналата година ИД администрираше самопровъзгласен „халифат“, разпростиращ се върху части от територията на Сирия и Ирак. След военни операции на сирийските и иракските сили, подкрепени от съответните им съюзници, изкуственото държавно формирование се разпадна миналата година. 

"Ислямска държава" все още има потенциал около Ефрат и в свои скривалища в околните пустини, но нейните разклонения в Африка и Азия също продължават да разширяват атаките си. Групировката също има присъствие на Синайския полуостров в Египет, който граничи с Израел.

Говорителят на ИД заяви, че лидерът на джихадистите Курайши е "решен и насърчи братята си муджахедини във всички провинции, както и мюсюлманите по целия свят" да започнат "нова фаза". Този нов фокус „е борбата срещу евреите и възстановяването на онова, което са откраднали от мюсюлманите, и това не може да бъде възстановено по друг начин, освен чрез бойни действия“, каза той.

Още по темата