Медия без
политическа реклама

Иран също е предупредил Русия, че се готви терористична атака

01 Апр. 2024
В терористичната атака в "Крокус сити хол" загинаха 144 души. Москва не е обърнала внимание на предупрежденията, че се готви нападение
EPA/BGNES архив
В терористичната атака в "Крокус сити хол" загинаха 144 души. Москва не е обърнала внимание на предупрежденията, че се готви нападение

Иран също е уведомил Русия за възможна мащабна "терористична операция" на нейна територия преди масовото убийство в концертната зала край Москва миналия месец, предаде Ройтерс, като се позова на три източника, запознати с въпроса, съобщи БТА.

При най-смъртоносната атака в Русия за последните 20 години, извършена на 22 март, въоръжени мъже откриха огън с автоматични оръжия в концертната зала в Подмосковието "Крокус сити хол" и убиха най-малко 144 души. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението.

"Дни преди нападението в Русия Техеран е предал на Москва информация за възможна мащабна терористична атака на територията на Русия, получена по време на разпити на арестувани във връзка със смъртоносни бомбени атентати в Иран", казва един от източниците.

Министерството на разузнаването на Иран съобщи през януари, че е арестувало 35 души, замесени в два атентатаизвършени на 3 януари в югоизточния град Керман, при които загинаха близо 100 души. На 19 януари министерството каза, че е арестувало командир на "Ислямска държава - Хорасан" - афганистанското подразделение на "Ислямска държава". Групировката пое отговорност за експлозиите в Иран, които бяха най-смъртоносните от Ислямската революция през 1979 г. досега. Източници от американското разузнаване заявиха от своя страна, че "Ислямска държава - Хорасан" е извършила както атаките в Иран, така и стрелбата в Москва на 22 март. 

Преди време "Ислямска държава" беше окупирала големи територии в Ирак и Сирия и призоваваше за нападения в западни страни, но през 2017 г. организацията беше обявена за разгромена. Въпреки това "Ислямска държава - Хорасан", един от най-страховитите клонове на групировката, отново насочи вниманието на света към организацията с извършваните от нея мащабни кръвопролития, отбелязва Ройтерс.

Втори източник, който също пожелал анонимност, заявява, че в данните, които Техеран е предоставил на Москва за предстояща атака, е липсвала конкретна информация относно времето и точната цел. "Те (членовете на "Ислямска държава - Хорасан") са получили инструкции да се подготвят за значителна операция в Русия... Един от терористите (арестувани в Иран) е казал, че някои членове на групата вече пътуват до Русия", каза вторият източник.

Трети източник, високопоставен служител на службата за сигурност, е заявил, че "тъй като Иран от години е жертва на терористични атаки, иранските власти изпълниха задължението си да предупредят Москва възоснова на информацията, получена от тези арестувани терористи", каза той.

Източник, запознат с американската разузнавателна информация за предстояща атака в Русия, заяви, че тя се основава на прехванати "разговори" сред бойците на "Ислямска държава - Хорасан".

Министерството на външните работи на Иран не отговоря на молбата за коментар по въпроса. Белият дом също не е коментирал темата. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че няма информация за това Иран да е предупредил Москва за "терористична операция" в Русия преди нападението в концертната зала миналия месец. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата