Медия без
политическа реклама

Иран освобождава 80 000 затворници

В чест на годишнината от Ислямската революция са помилвани участници в антиправителствените протести

06 Март 2023
Анадолска агенция
Освобождаването на 80 000 затворници в Иран означава, че килиите са препълнени

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей помилва над 80 хиляди затворници, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Очаква се да бъдат освободени голяма част от задържаните във връзка с антиправителствените протести. Неотдавна бяха пуснати на свобода защитници на правата на човека. Хаменей обяви помилванията по повод годишнината от Ислямската революция през 1979 г., като подобни събития около празника са се случвали и преди. 

Няма да бъдат помилвани осъдените за шпионаж, убийство, повреждане или подпалване на правителствени или военни сгради. Критици на режима в Иран казват, че помилванията са начин за умиротворяване на протестиращите, след като иранското политическо и религиозно управление бе подложено на натиск заради жестокостта си.

Активисти също така отбелязват, че помилването изисква предявяване на обвинения. По тази причина лишените от свобода трябва да се признаят за виновни, за да бъдат пуснати на свобода. Иначе ще трябва да чакат по общия ред да бъдат осъдени и ще пропуснат амнистията.

Продължилите с месеци протести предизвикаха най-голямата криза в Иран от десетилетия, като загинаха над 500 демонстранти. 

Ключови думи:

Иран, помилвани, затворници