facebook
twitter

Чужбина

И.д.прокурор №1 на САЩ взема контрол над разследването за руска намеса в изборите

Белият дом отне акредитацията на журналист от Си Ен Ен след неудобен въпрос към Тръмп
502
ЕПА/БГНЕС
Сътрудничка на Белия дом взема микрофона от ръцете на Джим Акоста от Си Ен Ен, който зададе на президента Тръмп неприятен за него въпрос. По-късно Белият дом отне акредитацията на Акоста.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни Джеф Сешънс като министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ. Това стана часове след края на междинните избори в САЩ. Уволнението на Сешънс беше очаквано, той е в конфликт с президента Тръмп почти от началото на мандата си. Основна причина бе отказът му да контролира разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуална руска намеса в кандидатпрезидентската кампания на Тръмп и изборите за президент на САЩ през 2016 г. Сешънс отказа да поеме контрола и предостави тези правомощия на зам.-министъра на правосъдието Род Розенстийн.

Като и.д. главен прокурор и министър на правосъдието е назначен Майкъл Уитакър, който бе шеф на кабинета на министър Сешънс. Той ще поеме контрола върху разследването на Мълър, обяви говорител на Министерството на правосъдието в отговор на запитване на "Бизнес инсайдър". Уитакър е слабо известен публично, бил е главен прокурор на Айова и през последната година като коментатор за Си Ен Ен често е критикувал разследването на Мълър върху делата на президента Тръмп.

Водещи членове на Републиканската партия предупредиха, че разследването на специалния прокурор на САЩ Робърт Мълър за предполагаем сговор между Русия и президента Доналд Тръмп трябва да продължи, съобщи "Гардиън". Републиканците подчертаха, че трябва да се позволи на Мълър да продължи разследването. Сенатор Сюзан Колинс е сред първите републиканци, които отправиха предупреждение: "Наложително е администрацията да не спъва разследването на Мълър... трябва да се позволи на специалния прокурор Мълър да приключи работата си без намеса". Мит Ромни, който спечели сенаторско място в Юта, написа в "Туитър", че не бива да се спъва разследването на Мълър.

 

СКАНДАЛ

Белият дом отне временно акредитацията на кореспондента на Си Ен Ен в Белия дом Джим Акоста, който зададе въпрос на президента Тръмп на пресконференция след изборите в сряда. Въпросът за кервана имигранти от Южна Америка, който се движи към САЩ, не хареса на Тръмп. Когато Акоста опита да зададе допълнителен въпрос, Тръмп каза: "Достатъчно!" След това сътрудничка на Белия дом опита да вземе микрофона на журналиста, но той не й го даде. Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс обвини Акоста в неприемливо поведение спрямо сътрудничката на Белия дом, която се опита да му отнеме микрофона. Самият Тръмп обвини Акоста в лошо отношение към Сандърс.

Ключови думи:

САЩ, Тръмп, Сешънс, Акоста
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Вътрешният министър на САЩ подава оставка

15.12.2018

1158 12
САЩ: Среща "Тръмп-Путин" е невъзможна, докато Русия не върне украинските моряци и кораби

13.12.2018

4885 100
Тръмп се скара люто с лидери на Конгреса

13.12.2018

942 1

Коментари

ablepsia

взема контрол

 

 

Ъ? Това на каковски е? "Поема контрола" мейби, ммм?

Влез или се регистрирай за да коментираш