facebook
twitter

Чужбина

И.д.прокурор №1 на САЩ взема контрол над разследването за руска намеса в изборите

Белият дом отне акредитацията на журналист от Си Ен Ен след неудобен въпрос към Тръмп
505
ЕПА/БГНЕС
Сътрудничка на Белия дом взема микрофона от ръцете на Джим Акоста от Си Ен Ен, който зададе на президента Тръмп неприятен за него въпрос. По-късно Белият дом отне акредитацията на Акоста.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни Джеф Сешънс като министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ. Това стана часове след края на междинните избори в САЩ. Уволнението на Сешънс беше очаквано, той е в конфликт с президента Тръмп почти от началото на мандата си. Основна причина бе отказът му да контролира разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуална руска намеса в кандидатпрезидентската кампания на Тръмп и изборите за президент на САЩ през 2016 г. Сешънс отказа да поеме контрола и предостави тези правомощия на зам.-министъра на правосъдието Род Розенстийн.

Като и.д. главен прокурор и министър на правосъдието е назначен Майкъл Уитакър, който бе шеф на кабинета на министър Сешънс. Той ще поеме контрола върху разследването на Мълър, обяви говорител на Министерството на правосъдието в отговор на запитване на "Бизнес инсайдър". Уитакър е слабо известен публично, бил е главен прокурор на Айова и през последната година като коментатор за Си Ен Ен често е критикувал разследването на Мълър върху делата на президента Тръмп.

Водещи членове на Републиканската партия предупредиха, че разследването на специалния прокурор на САЩ Робърт Мълър за предполагаем сговор между Русия и президента Доналд Тръмп трябва да продължи, съобщи "Гардиън". Републиканците подчертаха, че трябва да се позволи на Мълър да продължи разследването. Сенатор Сюзан Колинс е сред първите републиканци, които отправиха предупреждение: "Наложително е администрацията да не спъва разследването на Мълър... трябва да се позволи на специалния прокурор Мълър да приключи работата си без намеса". Мит Ромни, който спечели сенаторско място в Юта, написа в "Туитър", че не бива да се спъва разследването на Мълър.

 

СКАНДАЛ

Белият дом отне временно акредитацията на кореспондента на Си Ен Ен в Белия дом Джим Акоста, който зададе въпрос на президента Тръмп на пресконференция след изборите в сряда. Въпросът за кервана имигранти от Южна Америка, който се движи към САЩ, не хареса на Тръмп. Когато Акоста опита да зададе допълнителен въпрос, Тръмп каза: "Достатъчно!" След това сътрудничка на Белия дом опита да вземе микрофона на журналиста, но той не й го даде. Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс обвини Акоста в неприемливо поведение спрямо сътрудничката на Белия дом, която се опита да му отнеме микрофона. Самият Тръмп обвини Акоста в лошо отношение към Сандърс.

Ключови думи:

САЩ, Тръмп, Сешънс, Акоста
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Планират Източно-средиземноморския газопровод с подкрепата на САЩ

16.03.2019

5712 30
За САЩ съдебната система в България е неефективна и корумпирана

15.03.2019

1031 10
САЩ разследват Фейсбук за споделяне на лични данни

15.03.2019

242

Коментари

ablepsia

взема контрол

 

 

Ъ? Това на каковски е? "Поема контрола" мейби, ммм?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×