facebook
twitter

Чужбина

И Русия ще увеличи военното си присъствие в Черно море

Москва внимателно наблюдава развитието в региона заради НАТО
1 203
 ЕПА/ БГНЕС
НАТО заяви, че ще увеличи военноморското си присъствие в Черно море, като морските групи на алианса ще участват в учения и също ще извършат няколко посещения на пристанища в региона.

Русия ще предприеме реципрочни мерки срещу увеличеното американско военно присъствие в Черно море, заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от агенциите. По-рано НАТО обяви решението си за увеличаване на военноморското си присъствие и провеждане на военни учения в региона. "Увеличената активност на алианса в Черно море подкопава регионалната стабилност и Москва ще действа съответно", заяви Грушко в рамките на заседание на Съвета по външна и отбранителна политика. Той каза, че Русия третира повишената активност на НАТО "недвусмислено отрицателно". "Ние, разбира се, ще предприемем всички необходими мерки за неутрализиране на заплахите, свързани с увеличената активност на НАТО в този регион", каза той. "Много внимателно наблюдаваме как се развиват плановете на алианса за увеличаване на присъствието си в региона и ще реагираме съответно", заяви представителят на Москва. Той посочи, че руското външно министерство смята, че сигурността в Черно море трябва да се основава на сътрудничеството между крайбрежните държави. "Всички необходими фактори за това са налице - Организацията за Черноморското икономическо сътрудничество в икономиката, а във военната сфера - Документ за мерки за изграждане на доверие в Черно море", добави Грушко.

Зам.-мнистърът изрази надежда, че Групата на Черноморското военноморско сътрудничество, известна още като BLACKSEAFOR, ще възобнови дейността си. Програмата за военно сътрудничество включва шест крайбрежни държави: България, Грузия, Русия, Румъния, Турция и Украйна. Дейността на групата приключи ефективно след кризата в Украйна през 2014 г. и Русия прекрати участието си, след като турските войски свалиха руски военен самолет в Сирия през 2015 г.

Наскоро генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че пактът "увеличава военноморското си присъствие в Черно море, като морските групи на НАТО ще участват в учения и също ще извършат няколко посещения на пристанища". Той призова Русия да "уважава международното право", за да "направи водите на Черно море по-сигурни".

Русия многократно е изразявала загриженост във връзка с увеличеното военно присъствие на НАТО в Европа. Кремъл многократно е подчертавал, че руската страна не представлява заплаха за други нации, но няма да игнорира действия, застрашаващи нейния интерес.

 

УЧЕНИЕ

В Камчатка се е провело летателно-тактическо учение на руската изтребителна ескадрила на морската авиация на Тихоокеанския флот по отразяване на масиран авиационен удар в арктическата зона, съобщи специализираният портал „Военний обозреватель“. В ролята на бомбардировачите на условния противник са влезли двойка самолети за борба с подводници Ил-38, която е осъществила прелитане в района на Чукотско море и е имитирала нанасяне на масиран авиационен удар от север по важни обекти в руската арктическа зона. За отразяването на ракетно-бомбовия удар на тревога са вдигнати отряд самолети в състав четири височинни изтребителя прихващачи МиГ-31 от морската авиация на ТОФ, чиято главна задача е била да унищожат самолетите на условния противник на западната граница, преди те да нанесат авиационен удар.

Ключови думи:

Русия, НАТО, Черно море, военни
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ обвини Русия за фалшиви либийски банкноти за 1,1 млрд.долара

31.05.2020

805 4
US-бомбардировачи летяха продължително над Черно море

30.05.2020

Обновена

3730 13
Банов за ритона: Русия ни прави провокации, че Божков ли няма?

29.05.2020

7016 28

Коментари

TRIF007

По - ефакасно ще е да се засили военното присъствие на Карибите. Така на Север от Куба някъде...

Руска военна базичка до Хавана да кажем. Още някоя във Венецуела, Никарагуа така...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×